Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Instagramtexter som griper tag

/
  • Nu har instagramkontot fått en egen adress med namnet @detärinsidansomräknas. Där beskrivs verkligheten som den är och en del texter gör nästan fysiskt ont att läsa.
  • Ett 30-tal användare har skrivit hundratals inlägg på instagramkontot @detärinsidansomräknas. Det startades för sex månader sedan när Mange Hellberg lånade ut sin telefon till en ung kvinna i ett aktivt missbruk.
  • Medan någon kammar hem alla kompisarna sitter en annan liten knatte och undrar varför det är så svårt att passa in och bli accepterad, kanske till och med omtyckt.
  • Det sista han vill är att strålkastaren riktas mot honom själv när instagramkontot kommer på tal. Det är innehållet och människorna bakom historierna som ska synliggöras.

För ett halvår sedan frågade sångaren och musikern Magnus "Mange" Hellberg några vänner på gatan om de ville skriva på hans Instagram.
Nu har kontot @detärinsidansomräknas tusentals följare.

Annons

Den unga prostituerade kvinnan postar sitt inlägg just efter att kunden gått. Paret som bor i en bil dokumenterar i ord och bild när drogen tas och smärtan lättar. Pojken som inte ens är myndig berättar om uppväxtförhållanden som ingen ville se.

Och det sker här. Och nu.

– Det började med att jag ville få andra att se missbruket och det som sker på gatan i Sundsvall. Jag gav en telefon till en kvinna och hon började skriva. Sedan har det ordnats fram fler telefoner. Fler och fler vill dela med sig av sina berättelser och det är de människorna som ska lyftas fram, inte jag, säger Mange Hellberg.

Texterna rymmer allt från djupaste förtvivlan till ljusaste hopp. Det är naket, avskalat, och ofta ömt som ett öppet sår.

– En tjej fick så mycket kärlek av människor som skrev tillbaka att hon bara bestämde sig. Nu är hon drogfri sedan tre månader.

Mange Hellberg har tidigare berättat i ST om sin egen uppväxt och att han trots övergrepp, missbruk och lögner till slut lyckades bryta mönstret. Sedan hittade han sitt eget berättarspråk. Låten “Simma eller sjunk” släpptes på singel 2012 och frasen har sedan dess tatuerats in av många som känner sig berörda av textens budskap. Musikkarriären går vidare och en ny skiva släpps inom kort. Vid sidan av musiken har han gjort sig känd för sitt stora sociala engagemang.

– Det vi alla har gemensamt är att vi vill bli sedda och det är väldigt många som har det tufft i dag. Vi måste se barnen och ta tag i problemen tidigt. Det funkar inte att diagnosticera ungar med ADHD och ge dem mediciner som Concerta eller Ritalin, vi måste se och lyssna på dem. Ändå tror jag vi är på väg mot en bättre värld med en större öppenhet, säger han.

Från att instagramtexterna har legat på hans egen personliga adress har de nu fått en egen och det är folk från olika platser i landet som skriver. Man slås av såväl berättarförmågan som texternas kvalité.

– Jag vet, men en del av dem som skriver klarar inte att ta berömmet. De får höra att de skriver bra och skulle kunna bli författare men de tror inte på det och tycker inte att de förtjänar det. Många är fyllda av självhat efter allt de varit med om. Jag kan känna igen mig i det där.

Under instagramkontots första halvår har Mange Hellberg lagt ner mycket tid på att lyssna, coacha och posta inlägg åt dem som skriver men nu ska han successivt försöka släppa taget.

– Drömmen är att någon av dem som skriver ska hålla i det. Det känns viktigt att de här berättelserna når ut. Jag vill verkligen inte att någon ska behöva gå igenom det jag har gjort och kan en enda människa räddas så är det värt det, säger Mange Hellberg.

Fotnot: Instagram är en gratis mobilapp för fotodelning och ett socialt nätverk som har funnits sedan oktober 2010.

Mer läsning