Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intagningsprover stoppas på Hedbergska

/

Flera incidenter under olika intagningsritualer gör att Hedbergska skolan nu stoppar den formen av föreningsverksamhet. — Vi får lida för att andra föreningar missköter sig, säger Marcus Thelander från kultur- och teaterföreningen Vigor.

Annons
Innan man blivit medlem i kultur- och teaterföreningen Vigor har man tidigare fått göra ett intagningsprov. Man har helt enkelt fått spela upp en teaterscen eller en sketch för att visa att man passar som medlem. Det är någonting som man inte längre får göra på skolan.
Gymnasieenhetschef Björn Swedén, menar att intagningsriterna inte följer de demokratiska grundprinciperna. Han menar också att alla föreningar har haft olika intagningsritualer år från år. Efter flera incidenter där elever har förlöjligats och farit illa har man därför på Hedbergska skolan förbjudit intagningsproverna.
Det är något som majoriteten av eleverna och all personal står bakom, säger Björn Swedén.
Nu menar medlemmarna i Vigor att skolan drar alla över en kam. Det betyder att inga föreningar får ha så kallade intagningsprov och därför anser de att hela konceptet med Vigor faller.
Vi har intagningsprov för att kunna ta ut de som passar för att vara med i föreningen. Det brukar vara cirka tio personer från varje årsgrupp och totalt drygt 30 medlemmar, säger Marcus Thelander.
På Hedbergska får man fortfarande ha föreningar där alla får vara med men några intagningsritualer får man inte ha. Skolans lokaler får föreningarna inte heller använda längre.
Vi städade ut det sista i somras, säger Björn Swedén.
På Vigor berättar man att de ville föregå med gott exempel och därför sökte de upp Björn Swedén, för att fråga om vad vi fick göra och inte göra på intagningsproven. De bokade ett möte med enhetschefen, elevrådet och flera andra. Men mötet sköts, enligt dem, upp av Björn Swedén och nästa möte bokades till ett datum då intagningsproven redan skulle ha skett.
Som det är nu har beslutet tagits bakom våra ryggar, säger Marcus Thelander.

Mer läsning

Annons