Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inte bara datanördar"

/
  • My Persson, Erik Holmberg, Tilda Johansson, Erik Nordin och Conny Nyström går alla på teknikprogrammet på Sundsvalls gymnasium.
  • Programutvecklare Katarina Söderberg och rektor Nils Nyborg är väldigt nöjda med ansökningssiffrorna inför höstterminen.
  • Eleverna på teknikprogrammet har även möjlighet att stanna i skolan i ytterligare ett år och läsa vidare till gymnasieingenjörer.

Teknikprogrammet på Västermalms skola är det populäraste gymnasievalet i Sundsvall.
Även allt fler tjejer börjar få upp ögonen för programmet.
– Det är jättegoda nyheter, säger rektor Nils Nyborg.

Annons

Med 95 behöriga förstahandssökande redan vid det preliminära gymnasievalet har teknikprogrammet på Sundsvalls gymnasium ett rejält försprång när det kommer till popularitet bland eleverna.

Att det är så hårt tryck till just teknikprogrammet tror rektor Nils Nyborg till stor del beror på att de elever som redan går på programmet pratar om det.

– Det här är ett program som ger eleverna stora möjligheter efter gymnasiet. Det är både teoretiskt och praktiskt, och samtidigt också ett väldigt roligt program, säger Nils Nyborg.

Och att det är roligt att gå på teknikprogrammet i Sundsvall är det flera elever som är villiga att skriva under på.

– Det är en utbildning för allting. Det bästa är att man får välja sin egen inriktning och göra det man själv tycker är roligt, säger Erik Holmberg som läser tredje året med inriktning "samhällsbyggande".

Men teknikprogrammet är inte bara det populäraste i Sundsvall, det preliminära gymnasievalet visar också att 30 procent av dem som har valt teknik som förstahandsval i år är tjejer.

– Det är en rekordhög siffra för oss. Med tanke på att vi har som mål att ha en jämn balans av tjejer och killar, så är det jättegoda nyheter, berättar rektor Nils Nyborg.

Att det är fler tjejer som söker till utbildningen tror förstaårseleven Tilda Johansson beror på att allt fler börjar förstå att vad teknikprogrammet har att erbjuda.

– Man måste liksom visa folk att det inte bara är ett datanördsprogram, säger hon.

För trots sina många olika inriktningar så verkar teknikprogrammet fortfarande stämplas som en datalinje enligt de elever som Dagbladet har pratat med.

– Teknik är så mycket mer än bara datorer. På "design och produktutveckling" får man skissa, använda 3D-program och bygga modeller. Och väljer man till exempel inriktningen "samhällsbyggande och miljö" så får man lära sig mer om samhällsuppbyggnaden, men också en hel del arkitektur, säger Erik Holmberg.

Huruvida de ska fortsätta i samma bana efter gymnasiet eller inte verkar ingen i gruppen ha riktigt klart för sig.

– Men det är det som är så bra med att gå teknikprogrammet. Jag kan göra en total u-sväng om jag vill, säger Erik Nordin som tar studenten till sommaren.

Mer läsning

Annons