Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte farligt att plocka bär under björnjakten

/
  • I år får nio björnar skjutas i Västernorrlands län.
  • Nu börjar lingonen mogna, och till helgen kan det nog finnas chans att fylla en och annan bärhink, eller varför inte svampkorgen. Samtidigt pågår björnjakten, men enligt Länsstyrelsen och Jägarförbundet utgör jägarna ingen risk för den som vill ut och fylla skafferiet.

Lingonen börjar mogna och till helgen kan det vara dags att ge sig ut och plocka skogens röda guld. Svampsäsongen pågår samtidigt för fullt. Men eftersom björnjakten ligger tidigt i år kanske somliga oroar sig över lämpligheten att ge sig ut i skog och mark. — Det är inte alls farligt att plocka bär under jakten, säger Karin Saltin på Länsstyrelsen. Det är en myt att jägarna skulle utgöra någon form av hot mot bärplockare.

Annons
Tilldelningen av björnar till årets jakt är rekordstor. 121 björnar får skjutas i Sverige, vara 9 i Västernorrlands län.
I Västernorrland är det mest Junsele som är aktuellt för björnjakt, säger Karin Saltin. Men även i Ånge finns det de som ger sig ut.
Däremot pågår inte jakt i någon stor utsträckning under veckorna, till helgen däremot kan det tänkas att det finns jägare i skogen. Jakten är tillåten från en timme före solens uppgång till två timmmar före solens nedgång. Länsstyrelsen kommer på lördag att annonsera i tidningen för information till allmänhet, och det kommer även att finnas telefonnummer att ringa för den som vill veta mer. Björnjakten inleddes dock i lördags, och då annonserades det helt kort.
Många jägare väntar dock med att sikta på björnen tills älgjakten inleds, och hoppas ha turen att fälla björnen vid älgpasset. Men vem som helst kan inte fälla en björn. Dels krävs jakträtt utfärdad för skyddsjakt på björn, dels krävs speciella eftersökshundar, då många älghundar inte spårar björn.
Jag vill uppmana folk att ge sig ut i skogen och plocka bär, säger Göte Grubb på Jägarförbundet. Det finns ingen anledning att stanna hemma av rädsla för björnjägare. Dels finns inte så många ute, dels är jägarna väl utbildade och människor som rör sig i skogen kan känna sig trygga.
Han ger som exempel södra Sverige, där det jagas betydligt mer och oftare, och samtidigt finns många fler människor som rör sig ute, utan att några olyckor inträffar med jägare inblandade.
Det bästa är givetvis om jägarna sätter upp skyltar och informerar om var jakten pågår, men det är en frivillig åtgärd och bärplockaren kan alltså inte vara säker på att ingen jägare lurar i busken intill.
Att skylta är lite dubbelt, säger Göte Grubb. Det kan uppfattas som om jakten skulle utgöra fara för allmänheten. Å andra sidan kan det vara bra för jägarna att inte störas av bärplockare och andra skogsvandrare.
Med obligatorisk skyltning skulle även bärplockaren ha möjlighet att välja ett område fritt från gevärsskott.
Andra kanske är rädda att ge sig ut av rädsla för björnen, men inte heller den rädslan är befogad, anser Göte Grubb:
Risken att skadas av en björn eller björnjägare är mindre än risken att dö av ett getingstick.

Mer läsning

Annons