Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integration i boxningsringen

/
 • Richard Semakula, Fredrik Stridh och Johan Eriksson tränar skuggboxning. Fötterna och stegen är det viktigaste i boxning.
 • Serwah Ibrahim, Tomas Wennberg, Klas Hultén, Fredrik Stridh, Richard Semakula och Olle Holm spelar fotboll som uppvärmning på utomhusträningen.
 • Richard Semakula skrattar åt Pål Jeppsson och Erfan Malai som går en träningsmatch.
 • Malin Jonsson och Serwah Ibrahim boxas, i bakgrunden Johan Eriksson och Klas Hultén. Serwah Ibrahim har fått mycket bättre självförtroende sedan hon började med boxningen.
 • Richard Semakula och Serwah Ibrahim hjälps åt att bära ut träningsgrejerna.
 • Birgitta Starrin och Kennedy Katende står och pratar. Hon ser alltid till att finnas på plats om någon skulle vilja prata. Ragnar Persson i bakgrunden.
 • Christer Starrin, tränare SBK, instruerar gruppen. Han tycker att man blir ödmjuk av att boxas.
 • Kennedy Katende dribblar bort Love Starrin, son till Christer. Love tycker om att vara med på träningen.
 • Tomas Wennberg, Henrik Paalosari, Erfan Malai, Richard Semakula och Olle Holm förbereder sig för träningen.

Ordet integration betyder ingenting på Sundsvalls boxningsklubb. Här är det naturligt att alla behandlas lika och ges samma chans. För de som behöver extra stöd har klubben blivit en räddning.

Annons
Hela boxningsklubbens aktiva grupp står och slår framför sig i luften. Sporthallens utomhusbad har stängt och Sundsvalls boxningsklubb har tagit över solbadarnas gräsmatta. Vid staketet har några cyklister stannat för att titta. Skuggboxningen är en viktig del av träningen. Handskarna åker på och det är dags att gå ihop i par.
Du är ingen säck, skriker tränare Christer Starrin som står bredvid och övervakar varenda rörelse.
Att komma in på boxningsklubben i Sundsvall och prata om integration är ungefär som att kliva in på världens mest jämställda arbetsplats och prata om feminism. Här blir det den som börjar ifrågasätta ursprung (eller kön) som har fördomar.
Vi gör ingen skillnad på de som tränar här. Vi är ett enda kompisgäng, säger Birgitta Starrin Persson.
Hon är mamma till tränare Christer Starrin och har länge engagerat sig i flykting- och integrationsfrågor. Sundsvalls boxningsklubb har i år fått kommunens integrationsstipendium. Här har man kommit så långt i arbetet med integration att ordet inte längre behövs. Boxningsklubben har lyckats med något som många andra klubbar, föreningar, arbetsplatser och skolor misslyckats med. Här har Klas Hultén från Bergsåker lärt känna Kennedy Katride från Skönsberg. De brukar hänga eller gå ut ihop.
Jag skulle aldrig umgås med Kennedy annars. Vi hade nog aldrig tagit kontakt om det inte vore för boxningen eftersom våra grupper är så segregerade, säger Klas Hultén.
Kennedy Katride har gått till final i alla sina matcher i år. Totalt har det blivit 23 matcher vilket är klubbrekord.
Jag har fått hjälp med allt här. Skola, jobb, svenskan och träffat många nya kompisar. När jag började så var jag stor, tjock alltså, säger han.
En annan fördel med boxningen har varit resandet och allt som ingår i årsavgiften, tycker han. Brorsan Richard Semakula tränar i samma klubb.
Klubben har fungerat som en förmedlare för de som inte har så många egna kontakter. Kennedy Katride fick inte jobb på sin praktikplats. Nu har Birgitta Starrin Persson hjälpt honom att ordna sommarjobb på fastighetskontoret där han klipper gräs gräs och röjer.
På sommaren är det träning för den aktiva gruppen tre gånger i veckan. Fotboll som uppvärmning, sedan skuggboxning, hinderbana och träningsmatch med handskar. En av stationerna på hinderbanan går ut på att svinga sig i armarna på en stege upphängd vågrätt ett par meter upp i luften. Bredvid den ligger en tung klubba som ska slås i en trästock.
Vad är det då som gör att boxning tilltalar människor från så många olika kulturer? Serwah Ibrahim, från Irak, tror att det beror på att sporten är en internationellt välkänd.
Om man jämför med ishockey till exempel. Det är inte lika känt i alla länder, säger hon.
Hon kom till Sverige för 15 år sedan och har mest svenska kompisar. Hon tänker inte så mycket på att hon räknas som invandrare. Förutom när hon ska söka jobb.
När man säger namnet så blir man avvisad direkt, säger hon.
Trots att hon har försökt att söka sommarjobb så har hon inte fått något. I framtiden skulle hon helst vilja jobba med reklam och marknadsföring. Men det får inte bli ett stillasittande jobb på ett kontor. Nu vet hon i alla fall att hon vågar hävda sig och säga vad hon tycker.
Jag var blyg när jag började boxas. Nu har jag skaffat mer personlighet och ett starkare självförtroende, säger hon stolt.

Mer läsning

Annons