Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internationellt besök på Södermalms skola

Jordens barns pris för barnens rättigheter delades nyligen ut i Sverige.
Södermalms skola var med och röstade fram en av vinnarna.
Det var anledningen till att barn och ledare från Afrika och Sydamerika gästade skolan.

Annons
Det är tyst i gymnastiksalen på Södermalms skola när Zizipho Quvile, 14 år från Sydafrika, med hjälp av tolk berättar:
Vår skola är väldigt, väldigt liten. Jag önskar att vår skola var lika stor och fin som er med datorer och all annan utrustning.
Hon är i Sverige på besök i samband med priscermonin för: Jordens barns pris för barnens rättigheter. Priset har röstats fram av barn från stora delar av världen. I Västernorrland var ett antal skolor med och röstade och en av dem var Södermalms skola.
Det gjorde att vi fick möjligheten att ta emot gäster, säger läraren Agneta Rehn.
Gruppen på fem barn och tre vuxna kommer från Brasilien, Moçambique och Sydafrika. Dessutom deltog två svenska medarbetare. De har rest runt och besökt flera skolor i Sverige och nu kom alltså turen till Sundsvall.
En av de som kom på besök är elvaårige Railander Pablo Freitas de Souza, från Brasilien. Där går han på en skola som heter Circo de Todo Mundo. Skolan har både vanlig undervisning men även cirkusövningar på schemat och det visade han för både elever och lärare.
Men det var inte bara han som bjöd på show. Två av de besökande barnen är från Sydafrika och de uppträdde med sång och dans. Och sång det bjöd Södermalmsskolans barn också på, det var låtar ur Astrid Lindgrens sagor som ljöd i gymnastiksalen. Efter sång och cirkuskonster blev det sedan en uppvisning i innebandy.
Jordens barns pris för barnens rättigheter är uppdelat i två delar jordens kompisars pris och jordens barns pris. Det första gick till Nelson Mandela och hans hustru Graca Machel framröstat av 2,4 miljoner barn. Det andra gick till Mammorna på S:t Ritas i Kenya och det röstades fram av en jury bestående av barn från ungefär 15 länder. Jurybarnen är, dels genom egna erfarenheter, införstådda i barns rättigheter. De har bland annat varit barnsoldater, slavar, gatubarn och flyktingar.

Mer läsning

Annons