Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internet gynnar ädelstensfusk

Har du tänkt köpa en diamant på nätet? Se till att du får veta om den är sprickbehandlad. Annars kan du bli lurad - och få problem om du lämnar smycket till lagning.

Annons
Ett mått på en ädelstens värde är huruvida den innehåller sprickor eller inte. Sprickfria stenar är dyrbarare.
Men det finns teknik för att fylla igen sprickor med hjälp av laser. Så kan oseriösa diamanthandlare \"piffa upp\" stenar och höja värdet på dem.
Sådana stenar har funnits sedan 1980-talet, men våra svenska leverantörer har inte tagit in dem, säger guldsmeden och ädelstenskännaren Hans Ekman i Sundsvall.
Nu, med EU-inträde, utlandsresande och inte minst internethandel, är fältet fritt. Och kanske märker inte köparen att han eller hon blivit lurad förrän smycket lämnas till lagning. Om en guldsmed ska renovera klorna kring stenen och hettar upp den till 500-600 grader smälter fyllningen. Kunden kan tro att det var guldsmeden som förstörde stenen.
Nyligen har ett par fall upptäckts i Sverige, och Hans Ekman bara väntar på det första i Sundsvall. Främst bör man vara vaksam när det gäller större stenar.
Det är inte olagligt att sälja behandlade briljanter. Men informationen om detta ska följa med ända fram till kunden, säger Hans Ekman.

Mer läsning

Annons