Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intresset för fjärrvärme mindre än väntat

/
  • Bernt Sjöbom är en av villaägarna i Nolby som får fjärrvärme i maj. Men hittills har intresset i området varit svalt. Av de cirka 100 husägare som fått erbjudande från Sundsvall Energi är det i dagsläget endast 15– 16 som nappat.

Utbyggnaden av fjärrvärmenätet i Nolby fortsätter i maj. Hittills har 15 villaägare bestämt sig för att ansluta sig i det nu aktuella området.
– Det är färre än väntat, säger Gudrun Söhm, fjärrvärmesäljare på Sundsvall Energi.

Annons
I höstas anslöts 22 villor på bland annat Herkulesvägen och västliga delen av Nya vägen i Nolby till fjärrvärmenätet. I maj fortsätter utbyggnaden med området norr om äldreboendet Tingstagården, från Svanvägen i söder upp till Genvägen i norr.
Då kommer villaägaren Bernt Sjöbom som under sina 30 år i huset både haft olja och el som värmekälla bli fjärrvärmekund i stället. Han bestämde sig redan i höstas.
Jag har en gammal panna och en oljetank som ändå ska plockas ut. Därför tyckte jag att det passade bra att göra denna investering nu.
I området som byggs ut i år finns cirka 100 potentiella kunder. Men i dagsläget har endast 15 16 av dessa bestämt sig för att koppla in fjärrvärme. Detta trots det höga elpriset.
En förklaring kan vara att det finns fler vedeldare i området än vad det exempelvis gör närmare stan, säger fjärrvärmechefen Jan Kroppegård.
Men av erfarenhet vet han att när skopan väl sätts i jorden i ett område är det fler som hakar på.
Utbyggnaden i Nolby är tänkt att fortsätta även under 2007 då området väster om det nu aktuella området ska anslutas. Under 2010 är det villorna söder om vägen till Matfors som ska erbjudas fjärrvärme.
Planen kan komma att omvärderas beroende på vilket intresse som finns, säger Jan Kroppegård.
I Sundsvall som helhet är intresset för fjärrvärme mycket stort. I fjol anslöts runt 250 villor. I år är redan 300 nya kunder klara. Sundsvall Energis mål är att ansluta 400 villor om året.
Att ansluta sig till fjärrvärmenätet kostar för normalvillan cirka 35 000 kronor. Då förutsätts att huset har vattenburet värmesystem och inte elradiatorer.
Men Sundsvall Energi jobbar just nu för att de ska kunna erbjuda en helhetslösning även för denna typ av hus. Kostnaden för husägaren beror på hur många element som måste bytas ut.
Men för denna åtgärd kan man söka ekonomiskt stöd hos länsstyrelsen på upp till 30 000 kronor, säger Jan Kroppegård.
Först ut blir ett område i Granlo som under året kommer att erbjudas denna lösning.

Mer läsning

Annons