Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intresset för mat och matlagning tycks stadigt...

Annons
Intresset för mat och matlagning tycks stadigt öka och sett till mängden matrelaterade program i TV4:s tablå tycks kanalen ha tecknat sponsoravtal med hela livsmedelsindustrin. Men det finns ett grundläggande problem med matlagnings-tv, och det problemet kallas nyskapande. Hur långt från söndagssteken och fläskfilén med bearnaisesås törs vi gå? Hur nyskapande kan programmakarna vara innan tv-tittarna rynkar på näsan. Var går gränsen för de kulinariska experimenten? Laga mat som Nigella i TV4 plus kanske? Jag citerar TV4:s hemsida om torsdagens program:

"En favorit som Nigella ofta bjuder sina gäster på under sommaren är za´tarkyckling med fatoushsallad (...) Från Japan har hon hämtat inspiration till rätten sobanudlar med sesamfrön och pepparbrynt tonfisk. Till dessert blir det en delikat choklad- och hallonpavalova." Jaja, za`tarkyckling och sobanudlar ... En engelsk kock i svensk tv med mer än lovligt inspirerande recept. Det skulle vara spännande att se var tv-tittarna lyckas leta reda på alla ingredienser till Nigellas recept, inte hittas de på Ica Nära Sundsvall i alla fall.

Tidigare under veckan visades Smakresan i samma kanal, självklart också nyskapande. Malin Söderström lagar mat och en överentusiastisk sommelier bjuder på whisky som måltidsdryck. Gott, svarade Malin på frågan om hur hon tyckte att det smakade med whisky till maten. Men att döma av minen såg hon mest skeptisk ut. Behöver jag tillägga att jag också blir tveksam. Tveksam till hur nytt och inspirerande det får vara innan det blir konstigt.

Och så var det dags för Melkers krogakut. Samma upplägg som allt annat i genren "göra om". Denna gång ska stjärnkocken Melker göra underverk på en sunkig krog i Västerås. Det är hårda bandage, och den raka, rättvisa sanningen om hur illa maten smakar ska slängas rakt i ansiktet, inget kringpratande lull-lull. Och i slutet av programmet ska allt bli superbra och alla problem bli lösta. Dessutom snabbare än vad något annat tidigare gjorts.

Frågan är bara om den stackars Västeråskrogen vinner på att vara med i ett program som Melkers krogakut. I rutan visas ett riktigt äckligt kök som skulle stängas omedelbart om det fick myndighetsbesök, och så kommer kommentarerna från krogpersonalen i stil med "Vi har ingen utbildning, vi sliter och vet inte riktigt hur det ska gå till att hålla köket rent". Hjälp! Vore jag Västeråsbo skulle jag aldrig besöka den krogen, ingen vettig människa vill väl veta att kocken inte är utbildad, och att han inte vet att bakterier förökar sig i rumstemperatur. Att utbilda en bra kock som kan laga schyst mat och hålla ordning i köket görs knappast på tre dagar, inte ens i ett TV4 program. Däremot hurrar väl TV4, det blir bra tv med sådana kommentarer. Vad som helst för bra tv. Men laga vanlig fläskfilé med bearnaisesås blir inte särskilt spännande.

Elin Fagerström

Bildförslag:
Nigella
Ett sunkigt kök
Melker i krogakuten
En portion fläskfilé m bearnaisesås

Mer läsning

Annons