Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invändningar mot prorektorkandidat

/

På måndag utser Mittuniversitetet en ny prorektor.
En trolig kandidat är professor Håkan Wiklund i Östersund.
Men delar av personalen är tveksam till honom, dels för att han är man och dels för att han är gift med rektorn vid Luleå universitet.

Annons
När förra prorektorn Pia Sandvik Wiklund fick tjänsten som rektor vid Luleå Tekniska Universitet började sökandet efter hennes efterträdare.
Nu pekar mycket på att hennes man, professorn i kvalitetsteknik Håkan Wiklund, blir den som från och med på måndag tar över hennes uppgifter vid Mittuniversitetet.
Jag kan bekräfta att han är en av kandidaterna, säger rektor Thomas Lindstein.
Personalen har varit representerad i de grupper som haft till uppgift att bearbeta förslag till kandidater.
Samtidigt finns i personalled tveksamheter mot att på en prorektorspost anställa någon som är gift med en rektor vid ett annat universitet. I den mån de båda universiteten har samröre kan det uppstå misstankar om jäv, menar man.
Jag har inget emot honom personligen. Men det får inte uppstå situationer då beslut kan ifrågasättas på grund av jäv. På sådana här poster får det inte ens finnas misstankar, säger en person.
En annan invändning mot att anställa Håkan Wiklund eller en annan man är att universitetsledningen i så fall blir starkt mansdominerad. Rektor är man, liksom de båda dekanerna, deras motsvarighet inom lärarutbildningen samt universitetsdirektören.
Jag är plågsamt medveten om det. Samtidigt har jag hur som helst tänkt förstärka ledningsgruppen med en av våra kvinnliga chefer, säger rektor Thomas Lindstein.
Angående eventuella jävsproblem säger han att styrelsen ska beredas tillfälle att diskutera alla aspekter av tillsättningen.
Det har inte varit lätt att hitta en ny prorektor. Innan tre intressanta namn kunde tas fram hade rekryteringsföretaget tillfrågat 115 personer från hela Norden. Annonskampanjen gav bara fyra svar, varav ingen var kompetent.
Det är ett hårt jobb att vara prorektor, säger Thomas Lindstein.

Mer läsning

Annons