Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ISKA lyfte Holm

/

84 projekt, 86 arbetstillfällen och 21 nya företag.
Det är resultatet för EU-stödda ISKA i Västernorrland.
I går hölls en slutsummering på Tonhallen i Sundsvall.

Annons
ISKA är en intressant och unik satsning. Men det viktigaste är egentligen inte hur många arbetstillfällen som hittills skapats via projekten utan hur arbetstillfällen och arbetssätt lever vidare när programmet är avslutat, säger utvärderaren Peter Kempinsky.
Då gäller det att aktörer som till exempel landstinget eller länsstyrelsen hittar former för att se till att inte motorn stannar.
I går fanns representanter för 57 olika projekt på plats i Tonhallen med montrar, skärmutställningar och filmvisningar.
Göran Loviken och Holger Sahlin från Holms hembygdsförening talade sig varma för Österströms kulturindustrimiljö, ett projekt som hittills haft en budget på totalt 2,5 miljoner kronor, varav nära 1, 2 miljoner är bidrag från EU och offentlig sektor.
I det första steget har en omfattande upprustning gjorts av bland annat den kända "konjaksbespararen" i Österström. I den andra satsningen ingår en film om den gamla transportjärnvägen från Holmsjön över till Indalsälven i Liden.
Filmen är gjord i "Villiusanda" och ger ett historiskt sammanhang till en fem minuters filmsnutt om järnvägen som är gjord 1910. Den nya filmen premiärvisades den åttonde januari i fjol och har sedan dess gått på "turne" i Medelpad.
ISKA har varit värdefullt för Holmbygden, tycker Göran Loviken.
Vi måste lyfta fram oss själva och visa att vi har något att vara stolta över om vi ska få en optimism i landsbygden, säger han.


Fakta/ISKA
ISKA är en förkortning av ramprogrammet industrisamhällets kulturarv i Västernorrland.
Bakom namnet döljer sig en satsning värd 172 miljoner kronor.
Ungefär en tredjedel bidrar EU med, lika stor andel består av privat finansiering, varav en hel del bygger på ideellt arbete.
Den sista tredjedelen betalas med skattepengar från till exempel landstinget, kommunerna i Västernorrland och Mittuniversitetet.
Ägare av projektet är landstinget i Västernorrland.
ISKA har pågått mellan 2000 och 2005.
Syftet med ramprogrammet är att lyfta fram lokala projekt med industrihistorisk anknytning, samt att skapa jobb, företag och engagemang på gräsrotsnivå.

Mer läsning

Annons