Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag håller koll på de som inte staplar apelsiner på hög

/

Annons

I senaste numret av bostadsbilagan Våning&Villa läser jag att endast 60 procent av alla som besöker bostadssajten Hemnet är köpare eller säljare av en bostad. Resten drömmer om hus de aldrig har en plan på att köpa.

Det lät som en väldigt hög siffra i mina öron. Det betyder alltså att mer än hälften av alla som surfar runt och kolla bostäder som är till salu faktiskt ämnar köpa en ny bostad. Tro mig när jag skriver: Jag känner inte en kotte som hemnetsurfar med ett seriöst bostadsbehov! Allra minst jag själv! Vi är alla ute efter inspiration, skvallerkunskap eller att stilla vår nyfiken het på hur olika hus ser ut på insidan.

Jag har brutalkoll på de flesta hus som är till salu i Sundsvall i allmänhet och Njurunda i synnerhet. I vissa fall håller jag sedan extrem koll på när fasthetsaffären är avslutad och publicerad under vinjetten Nya grannar, men inte alltid. Slutpris och nya ägare är ofta rätt ointressant, oftast är jag bara intresserad av huset innan försäljningen.

Jag skannar mig igenom bilder som visar upp vardagsrum med skinnsoffor från 90-talet och kök där plastmattan sett bättre dagar. Jag kollar in hallar med telefonbänkar från sent 60-tal och nybyggda altaner. Och jag utbrister i förtjusta läten när jag hittar badrum inredda med pastellfärgat porslin och blommiga våttapeter.

Att få glutta in i bostäder och titta närmare på planritningar, garderobslösningar och möbleringsidéer är en fantastisk tillgång, och kompletterar andra inspirerande inredningsmagasin väl. För här är det ju verkliga hem som syns. Åtminstone i Sundsvall. Här är vi förskonade från till synes slumpmässigt utplacerade apelsiner, konstfullt arrangerade paprikor och minimalistiskt, för att inte säga klosterlikt inredda lägenheter med bakochframvända tavlor längs med golvlisterna som tenderar att dominera storstädernas tillsalu-hem.

Ibland klickar jag mig in på någon av alla länkar som sprids i sociala medier där övermöblerade, fantasifulla, galna och gravt personligt inredda hem dyker upp till glädje för alla oss som gillar egensinniga inredningsstilar. En sak brukar förena de hem som blir virala succéer: De är inte inredda med det som snobbigt brukar klassas som God Smak.

Och det är befriande skönt att slippa de där högarna med limefrukter som ju ingen vettig människa har hemma. I stället är det högar med tidningar eller travar med post, vilket ju inte är tecken på dålig smak utan på ett verkligt liv. Och det är nog så viktigt.

Här kan du läsa veckans Våning&Villa-reportage från disponentvillan i Essvik (premium):

Mer läsning

Annons