Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag kommer att sakna jobbet"

/
  • Snart är det dags för Bo Källstrand att stänga dörren för gott och lämna residenset. Vem som ska ta över som landshövding i Västernorrland är inte klart än.

För sex år sedan blev Bo Källstrand Västernorrlands nya landshövding. I slutet av september går hans förordnande ut. Då flyttar han och hans fru ut från residenset i Härnösand och ner till huvudstaden. En tillvaro som pensionär väntar med mer tid för barn och barnbarn.

Annons

Hur känns det att sluta?

– Det är en tanke jag hunnit vänja mig vid ganska länge. Jag skulle ju ha slutat när jag fyllde 65 år i januari men vi kom överens om att jag skulle fortsätta ett tag till. Det har varit ett ganska intensivt jobb och man har varit delaktig i mycket kring vad som händer i länet. Jag brukar säga att det här inte bara är ett jobb, det är en livsstil. Nu kommer jag att övergå till en friare tillvaro som pensionär.

Vad ska du göra när du slutat?

– Jag kommer att trappa ner. Almanackan är ganska tom framöver men jag och hustrun kommer att resa en del. Vi ska åka till USA ett par veckor i november. Jag har rest mycket i tjänsten tidigare och vill gärna komma tillbaka till en del platser. Under mina år som landshövding har vi inte riktigt haft den möjligheten.

Ska du bli pensionär på riktigt alltså?

– Jag kommer att fortsätta med en del styrelseuppdrag, i alla fall i ett år till. Jag är ordförande i Svenska Kraftnät och i Sjunde AP-fonden och dessa förordnanden löper Jag har jobbat mycket inom näringslivet och inom statlig förvaltning och samlat på mig en del erfarenhet som någon kan ha nytta av. Sedan vill jag ägna en hel del tid åt mina barn och barnbarn.

Ska ni flytta från Härnösand?

– Ja. Vi har sedan tidigare en lägenhet i Stockholm och eftersom flera barn och barnbarn bor där kommer vi att flytta dit på riktigt. Vi har också ett hus på Skånes ostkust som vi nu får möjlighet att tillbringa mer tid i. Vi har bott totalt 16 år i länet och har många goda vänner här, så vi kommer att komma hit och hälsa på ganska ofta.

Det är ju inte klart än vem som blir ny landshövding och länsrådet Sten-Olov Altin kommer att ta över skutan tillfälligt tills en ny landshövding är utsedd. Vem skulle du vilja se som nästa landshövding?

– Det är nog bäst om jag inte uttalar mig om det. Som landshövding arbetar man med en stor bredd, man kommer in i väldigt många olika områden och det gör arbetet väldigt spännande. Men varje landshövding har sin profil och kan inrikta sig på vissa frågor. Så det är bra att det sker ett byte med jämna mellanrum.

Sedan 1600-talet har länet haft 55 landshövdingar och alla har varit män. Är det inte dags för en kvinna att ta över?

– Det stämmer att vi inte haft någon kvinna som landshövding här men vi har 21 län i Sverige och nästan två tredjedelar av landshövdingarna är kvinnor. Som jag ser det är det viktigaste att det är en bra person som tar över.

Vad är det roligaste som hänt under dina sex år som landshövding?

– Det finns många saker. En väldigt rolig och viktig sak är att vi sedan ett och ett halvt år tillbaks har en positiv befolkningsutveckling. Sen är det spännande att se utvecklingen vad gäller besöksnäringen i länet. Den lokala matproduktionen finns det också en stor entusiasm runt. En annan positiv sak är att Sundsvall har utvecklats som en myndighetsstad och IT-stad.

Vad är det tråkigaste som hänt?

– Jag vet inte om jag vill lyfta fram några tråkigheter. Vi har inte åkt på nåra jättebakslag men däremot tycker jag att det finns en del processer som borde ha gått fortare. Till exempel när det gäller kommunikationer och då speciellt järnvägen. Vi har samverkat mycket med Gävleborgs län och nått vissa framgångar. Frågan om dubbelspåret har ju äntligen börjat röra sig ordentligt.

Vilket var ditt första jobb?

– Jag är född i Västerås men vi flyttade till Stockholm när jag var fem år. Mitt första jobb var på Asea i Västerås. Jag jobbade där i 18 år, både i Sverige och utomlands. Jag bodde bland annat i Spanien och Brasilien.

Varför tackade du ja till landshövdingeposten?

– Mellan 1990 och 2000 var jag VD i Graninge AB. Det var då jag upptäckte den här delen av landet. I och med att vi bott här så länge tyckte jag också att jag hade en del kunskaper om Västernorrland. Både jag och min fru är förtjusta i länet och har många vänner här.

Tror du att folk i största allmänhet vet vad en landshövding gör? För ni åker ju inte bara runt och klipper band och umgås med kungafamiljen?

– Jag tror många har en felaktig bild. Många utanför länsstyrelsevärlden vet nog inte vad länsstyrelsen eller landshövdingen gör. Vårat uppdrag är att se till att det beslut som fattas av riksdag och regering också genomförs i regionen. Det handlar om allt från flyktingmottagande till miljövård och jordbruksstöd. Som landshövding har man också ett representativt uppdrag. När det kommer besökare tar jag emot dem och presenterar delar av länet.

Du har ju träffat kungafamiljen ett flertal gånger. Har du någon favorit?

– Jag tycker att kungafamiljen gör ett bra jobb. Jag är väldigt imponerad av Kronprinsessan. Hon har en naturlig närhet till folk.

Vad kommer du att sakna mest med Härnösand?

– Jag kommer att sakna det här jobbet. Det är så oerhört mångfacetterat och ingen dag är den andra lik. Jag kommer också att sakna alla goda vänner vi har här.

Mer läsning

Annons