Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag och min papperskonst

/

Varje vecka låter ST Helg en person berätta om ett intresse, en händelse eller en kär sak. Petra Staav gör skisser som hon sedan klipper till papperskonst.

Annons

"Jag älskar papper och det är ett fascinerande material att skapa endimensionella mönster av. Jag har hållit på med pappersklippning (papercutting) i ungefär ett år och det började med att jag såg engelsmannen Rob Ryans konstverk på internet. Jag tyckte att det han hade gjort var så häftigt och blev inspirerad att själv pröva.

Jag använder vita akvarellpapper på 100-120 gram för att få styvhet i mina alster och skär ut dem med en skalpell med ett rörligt blad. Allting handlar om hur vass spetsen är för att inte trasa sönder sin bild. Man skär alltid mot sig, håller trycket väldigt lätt och stöder på lillfingret. Jag skissar upp mitt mönster på baksidan och när skissen är färdig vänder jag den och skär ut mönstret. Det som är svårt är bokstäver och de små detaljerna, som prövar ens tålamod. Det viktiga är att komma ihåg att alla linjer måste sitta ihop.

På Instagram lägger jag upp mina alster. Det är ju jättekul att inspirera andra. Man får själv inspiration, lär sig tekniker och hur andra tänker. För mig tar det 12-16 timmar att skära ett stort alster. Jag vet att det finns andra som använder program som Illustrator och Photoshop och det går väl fortare, men jag tycker att det är så kul att skissa på fri hand.  Det är flera som gör pappersklippning i Sverige men konstformen är större i England och i Asien. I Sverige är det mer illustrationer som är på tapeten.

Jag har funderingar på att starta ett företag och bygga upp en egen plattform som kreativ konstnär. Till exempel skapa pappersklippningar som trycks upp som vykort eller bokomslag. I nuläget tar jag beställningar från familjen och gör tavlor till bröllop och födelsedagar. Jag gör också släktträd. Jag tycker att det är jättekul att hålla på med kreativa saker och har tänkt att jag ska börja sälja mina alster eller ha någon utställning."

Fotnot: Vill du se mer av Petras alster? Kolla in hennes instagram, petrastaav.

Mer läsning

Annons