Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag och mina: Parfymer

/

Varje vecka låter ST helg en person berätta om ett intresse, en speciell händelse eller en kär sak. Polina Lopatynska älskar parfymer.

Annons

"Mitt intresse för parfym började väldigt tidigt. Min första fick jag när jag var tio år. När jag började jobba köpte jag en riktig parfym för min första lön. Det blev en fransk, Clandestine av Guy Laroche, för då tänkte jag att de bästa parfymerna måste vara franska.

Parfym är konst. Det kan jämföras med musik och kärleken själv. Parfym berättar någons livs historia. Den väcker fantasi och man kan förändra det intryck man vill skapa av sig själv.

Parfym fungerar så att den ger dig vissa känslor. Den får en person att känna sig upplyft och ökar självförtroendet. Den förstärker din personlighet. Men du måste välja din parfym väldigt noga. Man måste alltid testa parfymen på huden innan man köper den – vi är inte papper. Parfymen reagerar med huden. Samma parfym kan också lukta olika på olika människor, så köp aldrig en parfym för att du gillade den på din kompis. Du måste alltid testa själv först.

Förr trodde man att man måste välja en parfym för hela livet men vi förändras med åldern, den hormonella nivån förändras, och man ska inte heller ha samma parfym på dagen och på kvällen. Jag har aldrig en och samma parfym två dagar i rad. Jag går på känslan. Jag personligen är besatt av rökelse, ambra, läder och smutsiga animaliska dofter.

Jag är också intresserad av parfymens historia och reklam. Jag ägnade mig åt parfym endast för mig själv till en början. Jag är egentligen utbildad till psykolog och började sälja parfymer för fyra år sedan, via min webbutik och butiken Fragrance & art som öppnat på nytt i höst. Jag säljer återskapade vintageparfymer, men också moderna parfymer och nischparfymer.

Vintageparfymerna är inte gamla utan återskapade efter gamla formler. Men de är inte exakt samma som förr eftersom det är svårt att hitta ingredienser. Chanel no 5 till exempel skapades 1921, men sedan dess har formeln förändrats många gånger. Man byter ofta ut naturliga ingredienser mot konstgjorda, naturlig mysk till exempel får man inte använda längre.

Jag väljer ut parfymerna väldigt noga, men försöker undvika alltför dyra parfymer i butiken, för de ska ju bli använda också. Två gånger per år åker jag på mässor i Italien, i mars till Milano och i september till Florens. Jag beundrar parfymörer och det som också är bra med mässor är att man där har möjlighet att träffa dem alla."

Fotnot: Nischparfymer är inte är tillverkade för att tilltala en bred massa och har ofta ingredienser av högre kvalitet och större koncentration än mainstream-dofter.

Mer läsning

Annons