Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag ville se bra ut naken"

/
  • Jocke talkar händerna för att få bra grepp när han ska dra sig upp i hävstången.
  • Crossfit passar Jocke. I dagens pass ska 60 kilo lyftas.
  • Cindy heter passet i dagens wod – workout of the day.   Då ska 5 pullups (dra sig upp i hävstång), 10 pushups (armhävningar) och 15 squats (benböj) uföras med rätt teknik i högt tempo och i så många varv som möjligt på 20 minuter.
  • Musik har alltid varit Jocke Sandströms största hobby och han kan leva på det. På fritiden är det mest crossfit och matlagning som upptar hans tid.

På nätterna spelar han musik som får dansgolven att gunga.
Genom åren har han turnerat från Stockholm i söder till Piteå i norr.
På dagarna har det de senaste fem åren handlat om kost och träning.
– Allt i mig känns bättre i dag, både fysiskt och psykiskt, säger DJ Jocke Sandström.

Annons

Från ryggen över höger axel och ner mot bröstet står på latin "en sund själ i en sund kropp". Det är mottot som Sundsvalls musikprofil Jocke Sandström tatuerat in.

– Det är jag i dag. Jag var sportig som ung men hade ett uppehåll på cirka 20 år. När jag insåg att jag vägde 90 kilo kontra min längd på 172 centimeter så bestämde jag mig.

Gränsen var nådd – läsk byttes mot vatten, snabbmat och pasta mot hemlagat med långsamma kolhydrater och soffläget till långa promenader.

Det gick fort från början och det gav mersmak. Ett nytt intresse började ta form och böcker om mat och kosthållning plöjdes igenom.

– Jag lägger ner mycket tid på matlagning i dag, allt jag äter är gjort från grunden och jag tycker det är roligt, säger Jocke och talkar händerna innan ett set pullups.

Våren 2011 stod vågen på 67 kilo. Jocke hade tappat 23 kilo på fem år.

– Det var nog inte så hälsosamt men jag ville experimentera och se hur långt jag kunde gå.

När vikten var i hamn var det styrkan som skulle ökas. Ett gymkort inhandlades till träning med tyngder och maskiner.

– Jag var alldeles för obekväm med att träna i grupp och kände mig rätt vilsen i den världen, jag var inte i så bra form som de andra, det kändes bäst att träna själv.

Jocke sökte i böcker och magasin för att hitta rätt träningsform. Han insåg att det var högintensiv träning med lagom tunga vikter och med många repetitioner som passade honom bäst.

– Jag ville få in det på gymmet och började efter eget bevåg. Precis då startades crossfit upp och då vågade jag prova på.

Crossfit är en allsidig träningsform där gymnastiska övningar mixas med gym, militäriska fyspass och tyngdlyftning.

crossfit-träning fyra till sex gånger i veckan med powerwalks för att rensa hjärnan.

– Jag är starkare och bättre tränad än jag någonsin varit. Jag är säkrare på all fysisk aktivitet, till exempel när jag klättrar upp på taket i stugan så känner jag mig trygg.

På frågan vad som motiverat till den här resan, svarar Jocke ärligt:

– Fåfängan, jag ville se bra ut naken. Nu är det lika mycket för att det är kul att träna crossfit. Jag har blivit beroende av det, det blir man ganska snabbt.

Mer läsning