Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på goda nyheter

Annons
-Varför skriver ni bara om elände?
-Allt det positiva som händer i samhället bryr ni er aldrig om.
Det är en fråga och ett påstående som jag ofta hör. Intrycket stämmer till viss del, det är inte lika många goda nyheter som så kallade negativa nyheter i vår tidning. Det är faktiskt bra att det är på det viset. Problemet, eller lösningen om man så vill, finns i själva begreppet nyheter. En nyhet bör vara en avvikelse från det normala och lyckligtvis så är det normala att saker och ting fungerar,sköts på ett bra sätt och flyter på. Vad skulle vi ha för slags syn på det normala om detta vore nyheter;
TANDLÄKARE DROG UT RÄTT TAND
AVDELNINGSCHEF BETALADE SEMESTERRESA SJÄLV
Dessa rubriker kommer vi förhoppningsvis aldrig att få se i tidningen eftersom vi utgår ifrån att normaltillståndet är gott. Det mesta fungerar som det ska och är därmed ingen nyhet för att det också är vad vi förväntar oss.
Samtidigt så tycker jag att det är jättekul att försöka hitta goda nyheter som är riktiga nyheter. Många gånger handlar det då om att slå hål på myter eller fördomar. T.ex hade vi häromdagen en nyhet om att en stor majoritet av närpolischeferna i länet tyckte att de hade förutsättningar att göra ett bra jobb. Det här var en undersökning som ledde till en positiv nyhet. De flesta som besöker en vårdcentral är mycket nöjda med bemötandet visade en annan undersökning som vi presenterade för en tid sedan. Bilden av krisen inom vården och den allmänna uppfattningen om polisbrist naggades i kanten av dessa goda nyheter.
Så visst är det viktigt att sammanfatta läget och visa på tendenser när de enskilda nyheterna i de flesta fall är en avvikelse från det normala.
Vi får dock inte glömma att ett av våra viktigaste uppdrag är att berätta om enskilda människor som kommer i kläm, makthavare som missbrukar sin tjänsteställning och missförhållanden inom olika verksamheter. Ibland har jag fått frågan om hur Sundsvalls Tidning kan bidra till att utveckla länet. I frågan har säkert också funnits en förhoppning om att hjälpa till att sprida en positiv bild av regionen. Visst ska vi försöka hitta de goda exemplen, lyfta fram medborgare som lyckat med något. Visa på hur orter och företag kan utvecklas. Men den viktigaste hjälpen för vårt område tror jag är den kritiska granskningen. Utan att vi ska slå oss alltför mycket för bröstet så brukar faktiskt missförhållanden som avslöjas leda till åtgärder. En svart kritisk rubrik är förhoppningsvis början till en förbättring.
Många gånger kan det också vara svårt att avgöra vad som är en positiv nyhet eller inte. Det beror bland annat på i vilken situation betraktaren befinner sig i. Nyheten i början av veckan att villapriserna i Sundsvallsområdet stiger det tyckte jag, som redan har ett hus, var en god nyhet. För de blivande husköparna var detta en av de sämre nyheterna denna dag.
PS; Ska Sundsvalls Tidning fortsätta vara en riktigt bra nyhetstidning är vi beroende av tips från våra läsare både om eländen och om positiva händelser.
Mer läsning

Annons