Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på rökarna fortsätter

Rökfritt på krogen och rökfria entréer.
Det blir allt svårare för rökarna att ta sig ett bloss.
Sune Hjort är förmodligen Sundsvalls mest kände rökmotståndare genom tiderna. Rökförbudet på krogarna imponerar inte på honom. Det är bara ett litet steg framåt, tycker han. Han ser fram mot ett totalförbud.

Annons
Nu är det är förbjudet att röka nästan överallt inomhus och diskussioner pågår om att förbjuda rökning i hemmet.
Och det blir allt fler restriktioner även utomhus. I februari i år blev det förbjudet att röka utanför entrén till Sundsvalls sjukhus är ett exempel.
Annat var det 1968.
Då var det självklart för tobakshandlarna att sälja lösa cigarretter för 30 öre styck till traktens skolungar. Ingen frågade efter åldersgränser då.
Det var som om alla rökte. I bilar och väntrum. Hemma vid köksbordet och på jobbet.
Märkte vi någonsin av dimman?
Minns irritationen över de få rökförbuden som fanns för biosalonger och bussar.
Cigarrettreklamen var skamlös. Det var de kända, lyckade människorna som log mot oss från reklampelarna och uppmanade oss att röka. Fria, självständiga kvinnor med extra långa cigarretter i plutande munnar. Något för en finnig 14-åring att se upp till.
Det sägs att 60- och 70-talets tobaksreklam blev föregångaren till den reklam för nyttiga hälsoprodukter som vi översköljs med i dag.
Nu vet vi.
Cigarretter är dyra och livsfarliga.
Ingen människa kan påstå att det är fräscht med inrökta rum, fulla askkoppar, nikotingula fingrar och rökhosta.
Ändå röks det. Men rökarna har blivit färre och det har blivit svårare att ta sig ett bloss.
De trivsamma rökrummen försvinner. Ett efter ett. Det var där som rökarna odlade myten om att de var trevligare än andra och drog sina råa skämt som: Rökare är bra människor, fast inte lika länge...
Normalt bruakr en halv miljon svenskar försöka sluta röka varje år.
- Jag bedömer att många fler än vanligt kommer att försöka sluta röka under 2005 på grund av rökförbudet på serveringarna,säger Barbro Holm Ivarsson, expert på tobaksavvänjning vid Statens folkhälsoinstitut, i ett pressmeddelande från institutet.
Åtgärder som begränsar möjligheterna att röka brukar få den effekten. Så har det blivit i andra länder som har infört rökförbud. Norge har haft rökförbud på krogen i ett år nu och där har försäljningen av cigaretter minskat kraftigt. Det tyder på att människor har slutat röka, eller åtminstone dragit ner på konsumtionen.
Och det går att ta riktigt radikala grepp. I New York fick 34 090 rökare gratis nikotinplåster och stödsamtal. 33 procent av dem slutade röka inom sex månader.
Många svenskar väljer en annan metod de snusar. Runt en miljon svenskar gör det och i fjol förburkade de 200 miljoner dosor, eller 17 107 ton snus.
Källa: Fakta är hämtade från www.tobaksfakta.org

Så började jakten
1908 England införde ett försäljningsstopp på tobak till ungdomar under 16 år.
1950 Då började man se sambanden mellan lungcancer och rökning.
1964 Svenska myndigheter satsar pengar på upplysning om tobakens skadeverkningar.
1966 Amerikanarna börjar med varningstexter på cigarrettpaketen.
1973 VISIR (Vi som inte röker) bildas för att verka för rökfria miljöer.
1977 Sverige inför varningstexter på cigarrettpaketen. Gravida uppmanas att dra ner på konsumtionen till 6-7 cigarretter om dagen.
1983 Socialstyrelsen kommer med råd för att minska rökningen på arbetsplatser och gemensamma lokaler. Larmrapporter om hur farlig den passiva rökningen är börjar komma. 1993 blir det förbjudet att röka i offentliga lokaler, typ kommuner, sjukhus och arbetsplatser utom i särskilda rökrum.
1997 Sverige inför 18-årsgräns för tobaksinköp.
2005 Rökförbud införs på svenska korgar, fik och restauranger.

Kvinnorökningen kulminerade 1977
1946 då röker 50 procent av männen och 9 procent av kvinnorna.
1953 röker 49 procent av männen och 23 procent av kvinnorna.
1977 röker 32 procent av kvinnorna och 41 procent av männen.
2003 röker 18 procent av kvinnorna och 17 procent av männen dagligen.
I genomsnitt rökte 17 procent av befolkningen i åldersgruppen 16-84 år. Mest röker gruppen mellan 45-64 år. Det finns i Sverige nu 1,2 miljoner rökare.
Drygt en miljard människor i världen röker. Det motsvarar en tredjedel av världens befolkning över 15 år. Bara i Kina finns det 300 miljoner rökande män.

...och jakten fortsätter
Ny skärpt tobakslag träder i kraft den 1 juli i år.
Det blir förbjudet att sälja lösa cigarretter och det får inte finnas färre än 19 cigarretter i paketen från den 1 januari 2006.
Gratisutdelning av varuprover eller reklamprylar som rör tobaken förbjuds.
All tobak som säljs måste ha varningstexter.
I Belgien. Irland, England och Lettland ska cigarrettpaketen förses med stora groteska färgbilder bilder på ruttnande tänder och cancerangripna lungor.

Utstickare
Örnsköldsviks sjukhus har beslutat om rökfrihet under arbetstid. Medarbetare som röker under arbetsdagen ska flexa ut och byta om till privata kläder. En rökfri zon har upprättats runt sjukhuset och rökplatser är iordningställda och markerade på en karta.
Haninge kommun som har beslutat att rökning på arbetstid förbjuds för kommunens 5 000 anställda. Rökförbudet i arbetsmiljön ska minska tillgängligheten och skapa en minskad social acceptans för rökningen.

Om nikotin
Om 60 mg rent nikotin läggs på tungan dör man inom ett par minuter. En genomsnittscigarrett ger en dos på 1 mg nikotin och ett gram snus ger 8 mg.
I nervsystemet verkar nikotinet både stimulerande och dämpande. Precis som morfin och heroin.


Sune Hjort en vinnare
1978 var han med och startade VISIR:s lokalförening i Sundsvall.
Varför?
Jag blir så förargad över att folk inte fattar att andningsorganen ska syresätta kroppen. I stället förkortar de sin liv med att fylla lungorna med sot och tjära och betalar dyra pengar för det! Att röka är det samma som ett långdraget självmord!
Har du aldrig rökt själv?
I min grönaste ungdom provrökte jag en gång, men det var verkligen ingenting för mig.
Är du nöjd med rökförbudet på krogen?
Det är ett litet steg framåt, men inte mer.
Hur vill du ha det då?
Ett totalt förbud av import, tillverkning och försäljning av tobak. Det kräver att vi måste gå ur EU.
Tror du att vi kommer att få ett rökfritt samhälle någon gång?
Ja. Människan har potentiella förutsättningar att utvecklas intellektuellt och till slut segrar förnuftet och rökningen upphör.

Mer läsning

Annons