Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämt mellan blocken i landstinget

Det väger i stort sett jämnt mellan de politiska blocken i landstinget i Västernorrland. En liten förskjutning till och socialdemokraterna riskerar att tappa sin historiska maktställning. Det visar en opinionsmätning som tidningarna i länet har låtit göra ett år före valet.

Annons
Socialdemokraterna och vänsterpartiet får tillsammans 49 procent av väljarstödet i undersökningen. Det är de två partierna som styr i dag.
Fem oppositionspartier i den så kallade vårdalliansen samt moderaterna når tillsammans 48 procent. Allt som behövs är ytterligare en procentenhet och balansen tippar över till oppositionens fördel.
Maktskifte vore ett historiskt jordskred. Socialdemokraterna har styrt i landstinget i tid och evighet sedan 1926, med eller utan flankstöd från vänster.
Moderaterna är det parti som ökar mest jämfört med landstingsvalet 2002. Ökningen är inte lika stor som i riksdagssympatierna, men tillräcklig stor för att bli största parti inom oppositionen.
Moderaternas ombudsman i Västernorrland Jörgen Berglund har inget emot att bryta den socialdemokratiska hegemonin.
Det vore oerhört viktigt. Oavsett vem som styr är det aldrig bra att sitta för länge, säger han. Han räknar också med att moderaterna och vårdalliansen kommer att närma sig varandra i landstinget. Det är ingen självklarhet i dag.

Drar inte jämt
Centern, folkpartiet, kristdemokraterna, miljöpartiet och sjukvårdspartiet som samarbetar i alliansen drar oftast inte jämnt med moderaterna i de tunga landstingsfrågorna.
Jag är optimist. Jag tror att vi kommer att se ett annat samarbete nästa mandatperiod, oavsett om det är i majoritet eller i opposition. Samma samarbete finns ju redan på riksplanet och i vissa kommuner, säger Jörgen Berglund.
Många är osäkra i undersökningen. Hela 42 procent vet inte i dag vilket parti de skulle rösta på.
Det är ett av skälen till att statsvetaren Göran Bostedt vid Mittuniversitet inte vill inte dra några stora växlar på att socialdemokraterna kan förlora makten.
En mycket osäker gissning. Det tror jag inte man kan påstå med någon säkerhet alls. Siffrorna kommer att se annorlunda ut när det väl är val.
Jag tycker också att man borde få ett större genomslag på nedläggningen av Härnösands sjukhus. Det syns ingen sådan effekt, kommenterar han.


Så skulle länet rösta i landstingsvalet i dag
c 11 (9,7)
fp 8 (7,5)
kd 2 (6,6)
mp 6 (3,1)
m 14 (9,4)
s 44 (46,1)
v 5 (8,9)
sjvp 7 (6,6)
annat 2 (1,6)
(jämfört med valet 2002)
Källor: Interview institute, Valmyndigheten

Fakta/undersökningen
Undersökningen bygger på svar från 834 personer i Västernorrland.
Intervjuerna genomfördes per telefon under perioden 11- 22 september.
Urvalet är slumpvis gjort från Telias telefonregister och vid uppringningen utifrån vem i hushållet som senast fyllde år.
De intervjuade är mellan 18 och 74 år.
Svarsfrekvensen är 54 procent. 1549 personer har ingått i det så kallade nettourvalet.
Minst 100 personer har intervjuats i varje kommun i länet. Resultatet på länsnivå har viktats med hänsyn till folkmängden i kommunerna.
Frågorna som ställdes lyder: \"Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?\" respektive \"Vilket parti skulle du rösta på i landstingsvalet om det var val i dag?\"
Undersökningen är gjord av Interview institute of Scandinavia i Härnösand på uppdrag av Tidningen Ångermanland, Sundsvalls Tidning och Örnsköldsviks Allehanda.

Mer läsning

Annons