Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO vill lyfta fram brottsoffrens ställning

Catrin Fahlgren protesterade när hennes brors mördare placerades på rättspsyk i Sundsvall. Här bor broderns son och andra anhöriga som är rädda för mannen. Nu säger JO att det rättsligt inte går att åtgärda, men tycker att frågan bör ses över.

Annons
JO noterar att lagen i dag inte ger brottsoffrens rätt att påverka gärningsmannens placering. Det beror på att det är sjukvården som beslutar om placering av patienter som får rättspsykiatrisk vård. Ändå framhåller JO att problemet bör beaktas i framtiden och diskuteras på ett mera övergripande plan. Beslutet lämnas därför över till socialdepartementet, den nationella psykiatrisamordnaren och justitiedepartementet för kännedom.
Det är ändå en halv seger. Jag trodde inte att de skulle flytta honom trots att det finns möjligheter att ge honom vård utan att andra blir lidande. Men leder det här till att det kan hjälpa andra i framtiden är ju det bra, säger Catrin Fahlgren.
Att mannen överhuvudtaget placerades i Sundsvall, trots att han var skriven i Göteborg, berodde på att han gjorde en olaglig adressändring efter att han dömts. Ändringen upphävdes men vården fortsatte i Sundsvall.
Socialstyrelsen som yttrat sig i fallet till JO påpekar att även om lagen utgår från patientens behov finns det inget som hindrar att uppfattningar från brottsoffer och deras anhöriga tillmäts betydelse. Vidare framhålls att kliniken agerat olämpligt när man informerade Catrins elvaårige son, som inte kände till att mannen vårdades här, om att mannen skulle få permission. Kliniken borde ha väntat tills de fick kontakt med henne, nu bör man upprätta rutiner för hur sådana samtal ska föras.
Att patienten inte flyttades tillbaka till Göteborg beror enligt ansvarige där på att behandlande läkare i Sundsvall hävdade att både patient och hans anhöriga motsatte sig flytten. Ansvariga i Sundsvall hävdar å sin sida att det är Göteborg som hävdat att patienten bör vårdas i Sundsvall. En rundgång där Catrin Fahlgren och hennes närstående hamnat i kläm.
Jag vill ju fortfarande ha bort honom. För ju längre han har vårdats desto fler permissioner blir det frågan om. Och det är obehagligt, säger Catrin Fahlgren med eftertryck.

Mer läsning

Annons