Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb och utbildning viktigast

/
  • På måndagen presenterade Socialdemokraterna 10 punkter för att får fler jobb i regionen. Peder Björk (S), oppositionsråd i Sundsvall, Sten-Ove Danielsson (S), kommunalråd i Ånge, Eva Sonidsson (S), riksdagsledamot och Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot.

Valupptakten har börjat. På måndagen presenterade Socialdemokraterna tio punkter för fler jobb i Västernorrland.
– Kopplingen mellan jobb och utbildning är viktig, säger Peder Björk (S) oppositionsråd i Sundsvall.

Annons

En av de mest konkreta punkterna är skapandet av 700 traineeplatser till arbetslösa ungdomar inom äldreomsorgen, det så kallade äldreomsorgslyftet.

– Det finns ett behov av fler människor inom vården och då ska vi använda oss av den organisation som finns, säger riksdagsledamoten Eva Sonidsson.

Totalt vill Socialdemokraterna skapa 20 000 traineeplatser för arbetslösa ungdomar inom äldreomsorgen i Sverige, 700 av dem i Västernorrland. Det skulle innebära 277 i Sundsvall.

Ungdomsarbetslösheten har, enligt partiet, mellan 2006 och 2013 ökat med nästan 46 procent. En annan åtgärd för att minska ungdomsarbetslösheten, är att använda offentliga upphandlingar som verktyg.

– Vid en upphandling kommer ett visst antal sommarjobb finnas med för att man ska kunna vinna upphandlingen, säger Peder Björk.

När det gäller Mittuniversitetet så menar Socialdemokraterna att 2000 heltidsplatser har tappats på Mittuniversitetet mellan 2010 och 2013.

– Åtminstone den summan måste tillbaka, helst mer, säger Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot.

– Staten måste svara upp mot det söktryck som finns. Många unga har Mittuniversitet som första alternativ, säger Peder Björk.

För landsbygden är de ökade investeringarna i infrastrukturen viktiga, prioritet ett är Ostkustbanan.

– Ett dubbelspår på Ostkustbanan är bra, det kommer att gynna länet, säger Sten-Ove Danielsson, (S) kommunalråd i Ånge.

Också tåg- och busstrafiken ska utvecklas.

– Konkret vill vi ha sex nya dubbelturer till Matfors och tre till Stöde, säger Peder Björk.

Mer läsning

Annons