Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb viktigaste frågan

/
  • Peder Björk (S) och Jörgen Berglund (M) höll i en offentlig debatt under lördagen.

Peder Björk (S) och Jörgen Berglund (M) möttes i en debatt under lördagen.
Jobb, bostäder och vård och omsorg diskuterades under temat "Vilket Sundsvall vill vi ha?".

Annons

Debatten hölls i In-gallerian inför ett 30-tal besökare. Stundtals höjde de båda politikerna rösten, framför allt när det kom till jobbfrågan.

Oppositionsråd Peder Björk (S) vill se att Sundsvall tar tag i de gemensamma problemen tillsammans och att ett kunskapslyft, med fler vuxenutbildningar och platser vid Mittuniversitetet, ska göra personer mer kompetenta till arbeten som redan finns.

Kommunalråd Jörgen Berglund (M) i sin tur argumenterar för att personer ska ut i jobb direkt, för att människor känner sig behövda, får lön och då kan fatta sina egna beslut. Han vill dessutom att kommunen ska börja göra mindre upphandlingar, för att lokala företag ska kunna erbjuda tjänster som till exempel städning vid skolor.

Sundsvall har som mål att år 2021 ha 100 000 invånare. Det kräver ungefär 250 nya bostäder per år. Jörgen Berglund (M) är beredd att låta Mitthem ta ett större ansvar vad gäller bostadsbyggandet, om inte andra aktörer börjar bygga, vilket enligt honom finns planer på i dag. Till skillnad från valet 2010 vill Moderaterna inte längre sälja Mitthem.

Peder Björk (S) kontrade med att Moderaterna inte börjat planera förrän nu, och att det är tre förlorade år. Han menar att en aktiv bostadspolitik ska lösa bostadsbristen och vill bygga 100 ungdomslägenheter. Mitthem ska dessutom avsätta fem procent av inkomster till sociala projekt i bostadsområden, till exempel stödja föreningslivet.

Ett återkommande argument hos Peder Björk (S) var att lokal och nationell politik hör i hop och att man ska rösta på Socialdemokraterna i både kommunalvalet och riksdagsvalet för bästa förändring.

Jörgen Berglund (M) återkom ofta till valfriheten, att var och en måste bestämma över sig själva. Bland annat när det kom till äldreomsorgen, de äldre ska få välja själva vem som ger dem vård. Peder Björk (S) svarade då att han vill att de äldre ska ha möjlighet att välja hur de får sin vård, inte vilket företag.

Även när vård och omsorg skulle diskuteras kopplade de tillbaka till jobbfrågan, Peder Björk vill att visstidsanställningarna inom äldreomsorgen ska tas bort och att man i stället ska ha chans till heltidsjobb. Han säger också att det inte går att kontrollera vid privata företag. Jörgen Berglund däremot argumenterade för att de som är anställda inom privata företag inom vård och omsorg får bättre betalt.

Mer läsning

Annons