Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbar 14 timmar per dag – för 14 kronor i timmen

/
  • De tre männen jobbar alla svart för att kunna hjälpa sina familjer.

De jobbar långa arbetsdagar för att kunna hjälpa sina familjer men tjänar bara 14 kronor i timmen . ST har träffat tre personer som jobbar svart i Sundsvall.
– Livet just nu känns svart, precis som mitt jobb, säger Edward.

Annons

Idealet är att alla ska ha ett arbete och bidra med skatt till statskassan. Men så ser inte verkligheten ut för alla.

Kawa kom till Sverige för drygt ett år sedan från Syrien och har haft uppehållstillstånd i några månader. Nu håller han på att lära sig svenska på egen hand.

– Jag kom inte hit bara för att det är krig i Syrien, eftersom jag är kurd hade jag inga möjligheter att studera, jobba eller resa bort när jag levde där, säger han.

Hans familj är på en flyktingförläggning i Irak, han är äldst och gör sitt bästa för att kunna hjälpa dem. Han fick hjälp av en bekant att hitta ett jobb svart.

– Jag behöver skicka 4 000 kronor till familjen varje månad. Jag kan inte få ett "vitt" jobb eftersom jag inte har någon bra utbildning och därför började jag söka andra arbeten. Jag känner olust inför jobbet eftersom jag vet att det inte följer lagen. Jag lovar att jag ska betala skatt sedan, säger han.

En annan av männen, Edward, är palestinsk-syrisk och kom till Sverige för nio månader sedan. Han har inte fått något uppehållstillstånd än och hans föräldrar är kvar i Syrien.

– Eftersom min mamma är sjuk och behöver medicin som kostar 4 500 kronor behövde jag söka jobb. Vi är några personer som jobbar svart på en restaurang, vi jobbar minst 14 timmar per dag och gör många olika sysslor. Det ger 5 200 kronor i månaden, det blir 200 kronor per dag och 14 kronor i timmen. Det känns tråkigt att inte betala skatt eftersom det ska bidra till att finansiera mitt liv.

Guevara, en affärsman som kom till Sverige för nio månader sedan, började jobba svart i Sundsvall. Hans familj är kvar på en flyktingförläggning i Libanon och behöver ungefär 270 kronor per dag för att betala mat och hyra.

– Mitt barn har inte kunnat gå i skolan det senaste året för att pengarna inte räcker till och de har bara råd att äta en gång om dagen. Vad ska jag göra?

Efter bara några dagar på det nya jobbet ångrade Guevara sig.

– Det kändes fel, säger han.

Ingen av männen vill klaga på det svenska systemet, alla tre önskar sig ett vanligt jobb och vill betala skatt.

– Vi vill bara ha ett bra liv som vanliga människor och bidra till samhället.

*Personerna som vi pratat med heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons