Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Josefine från Sundsvall demonstrerar på G8-mötet

/

Josefine Östberg från Tynderö var en av demonstranterna vid Gleneagles, där G8-mötet hölls i går. — Det tog fyra timmar att ta sig dit och när vi väl kom fram möttes vi av stängsel och poliser, så det var omöjligt att komma nära, säger hon.

Annons
Demonstranterna samlades under parollen utrota fattigdomen och för att få G8-länderna att ta sitt ansvar för detta.
Normalt tar resan från Edinburgh, där Josefine Ösberg bor, till Gleneagles cirka 45 minuter. Den här dagen tog resan fyra timmar.
Trots att bussen valde andra vägar än huvudvägen var det svårt att ta sig förbi alla avspärrningar, säger hon.
Väl framme möttes de av en avspärrning som kunde forceras. Bakom den fanns ytterligare ett stängsel som var två meter högt och mycket väl bevakat.
Det fanns runt 10 000 poliser på området och det blev omöjligt att komma vidare. Läget var laddat och spänningen steg hela tiden.
Oroligheter hade förekommit och demonstranterna som kom med bussen förstod att det bidragit till polisens massiva insats. Många aktivister övernattade utanför samhället för att ta sig in tidigt på morgonen.
Det fanns ett tillstånd för 5 000 personer att demonstrera i Gleneagles, men jag tror inte att det var mer än 2 000 som kom så långt. Och för oss var det bara att återvända. Vi blev försenade dit och bussen skulle gå hem, så det var bara att åka.
Josefine Östberg känner sig både besviken och lite nöjd.
Besviken för att vi aldrig fick genomföra demonstration som det var tänkt, men det var ändå viktigt att vi var där. Alla som kom brann för sin sak. Jag skulle göra om det hur många gånger som helst, för det här är verkligen viktigt. Dessutom är det en stor upplevelse att delta i en demonstration som blir historisk, säger Josefine Östberg.

Mer läsning

Annons