Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jourlinjer kapas – kan dra in på dyra stafettläkare

/

Färre jourlinjer är en viktig ingrediens när Landstinget Västernorrland ska spara.
Eftersom många jourlinjer till stor del bemannas med stafettläkare kan en sådan besparing vara ett sätt att rädda kvar fast anställd personal.

Annons

– En jourlinje är dyr och om man måste kompetensförsörja en jourlinje med stafetter så blir den väldigt dyr. Om vi kan ta bort jourlinjer så är det ett sätt att spara pengar utan att behöva säga upp personal som jobbar på vårdavdelningar eller mottagningar, säger Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef för specialistvården i Landstinget Västernorrland.

I landstingets insatsplan ska specialistvården spara 160 miljoner kronor fram till 2018. Här tar man upp att landstinget i dag har 50 jourlinjer. En genomgång av jourverksamheten under slutet av 2014 visade att det i genomsnitt är mindre än ett besök per timme mellan klockan 21 och 08 i Örnsköldsvik respektive Sollefteå. De fyra minst belastade jourlinjerna hade i snitt 22 besök per månad, det vill säga mindre än ett besök per dag.

Margareta Berglund Rödén uppskattar att det är ett tiotal jourlinjer som enligt besparingsförslaget kommer att försvinna.

– Många av de här jourlinjerna bemannas mer eller mindre av stafettläkare. En del nästan helt och andra i varierande grad, säger Margareta Berglund Rödén.

Exempel på jourlinjer som enligt förslaget ska raderas är barnjour och kvinnojour i både Övik och Sollefteå, samt kirurg- och ortopedjour i Sollefteå.

– Men för att plocka bort en jourlinje krävs det att verksamheten också avvecklas. Om du har BB och förlossning så måste du ha narkosjour, barnjour, operationsjour och kvinnojour och alla de jourlinjer som vi har. Även om det inte händer något mer än väldigt sällan, så måste det finnas en beredskap, säger Margaret Berglund Rödén.

Hur viktig är frågan om jourlinjer i sparpaketet?

– Det är en stor och viktig del. Det blir dyra besök som går att göra på ett annat sätt till en mycket lägre kostnad, men med samma kvalitet, säger Margareta Berglund Rödén.

Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) tycker att inriktningen mot färre jourlinjer är ett steg i rätt riktning.

– Akutmottagningen blir kvar i Sollefteå, men däremot inte jourlinjerna. Tyvärr har vi nog inte råd att ha kvar allting i Sollefteå. Och dessutom bemannas många av de här jourlinjerna med stafettläkare och de kostar jättemycket pengar. Man kan spara jättemycket pengar utan att säga upp personal genom att ta bort jourlinjer, säger Sten-Ove Danielsson.

Mer läsning

Annons