Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubileum på Sundsvalls sjukhus

/
  • Röntgenläkaren Hjalmar Bolin har varit med från början. Han var också med och planerade röntgenavdelningen.

För 30 år sedan öppnade det nya sjukhuset i Sundsvall. Jubileumsdagen firades med öppet hus, utställningar och föreläsningar. Hedersföreläsare var 79-årige läkaren Hjalmar Bolin från röntgenkliniken.

Annons
När inflyttningen skedde för 30 år sedan var förväntningarna stora bland personalen som tyckte att det var ett otroligt stort och modernt sjukhus. Flytten gick till på lite olika sätt. Siv Carlsson, chef på hudkliniken berättar att hon körde flera vändor med journaler och pärmar i sin lilla röda folkvagn.
Men hon tycker det har blivit annorlunda nu och de förväntningar som fanns då stämmer inte överens med dagens verklighet.
Nu är det sammanslagningar av avdelningar, minskade vårdplatser och högre arbetstempo för personalen, säger hon.
Under dagen hålls flera föreläsningar. En av föreläsarna är Hjalmar Bolin han har arbetat på sjukhus sedan starten och berättar för ett femtiotal åhörare om hur röntgenundersökningarna förändrats genom åren.
Hjalmar Bolin var med och planerade röntgenavdelningen på sjukhuset. Han berättar att inflyttningen, som skedde i etapper, gick fint och att man under det första året jobbade på både det gamla och nya sjukhuset. Chef på röntgenavdelningen var han till 1983 då han själv avtackade sig fortsatt chefskap.
Då slapp jag den administrativa delen av jobbet,säger han.
Han jobbar fortfarande kvar på sjukhuset och nu ska han ha semester fram tills september då har han ett avtal om att börja jobba igen.
Andra arrangemang som finns längs gågatan på sjukhusets entréplan är utställningar av skilda slag. Där kan man som besökare kan få information om olika delar av sjukhuset. En utställning står Apoteket för de informerar om att det, på sjukhuset, finns en annan dimension på deras arbete. Apotekaren Anders Viklund berättar att för många är Apoteket bara en plats där vi hämtar mediciner.
Den servicen som vi ger upp på avdelningarna och slutenvården känner folk ofta inte till, säger han.

Mer läsning

Annons