Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jugglas jonglerare lockar fram leenden

/
  • För jonglören är sommaren den bästa årstiden. Då söker sig Jocke Sandgren och hans kompisar ut i Sundsvalls parker.
  • Patrik Andersson är en av Sundsvalls jonglörer. —Det var en kompis som tipsade om Juggla, en grupp son brukar träffas i Hus 25 i Sundsvall. Där lär man av varandra, berättar Patrik.
  • Bollar och käglor rinner mellan händerna på Patrik Andersson och Jocke Sandgren. Efter drygt ett års träning uppträder de ibland i samband med olika festligheter.
  • Samstämmiga och sociala. Jonglering är ett sätt att umgås och i Sundsvall brukar Patrik Andersson och Jocke Sandgren träffa ett 20-tal ungdomar med samma intresse.

Nu syns de i stans parker igen. För drygt ett år sedan började Patrik Andersson och Jocke Sandgren trolla med bollar. — Folk blir glada. Både unga och gamla brukar komma fram, säger Jocke Sandgren i Sundsvall.

Annons
Jocke Sandgren har knutit t-shirten om håret. Blicken är riktad upp mot den knallblå himlen. Käglorna rinner mellan händerna och en grupp lunchlediga som intar maten i Skolparken iakttar skådespelet.
Det är bara drygt ett år sedan Jocke och Patrik började jonglera.
Det sämsta man kan göra är att inte försöka. Jonglering med tre bollar går ganska fort att lära sig. Att behärska fem tio fångster tog bara några minuter, men sedan beror det på hur mycket man tränar, säger Jocke.
Grabbarna får uppdrag ibland.
Jag ska jonglera på en fest i helgen. Och tillsammans med en tjej här i stan deltog jag och Patrik i invigningen av Mittuniversitetet.
Genom jongleringen tränas koordinationen, och färdigheterna kan även komma till användning i andra sammanhang.
Man lär sig synkronisera hjärnhalvorna. Dessutom är det meditativt och avslappnande - även om inte vi känner oss särskilt stressade. Själv spelar jag trummor och piano och det smälter på något sätt ihop med jongleringen, säger Patrik.
Jocke tror att gränsen för vad han kan lära sig går vid sju bollar.
Med sex bollar kan jag ibland klara upp till 25 fångster men åtta är väldigt svårt. Det försöker jag mig nog inte på.
Patrik tycker egentligen inte att han har särskilt lätt för att kontrollera flera föremål i luften samtidigt.
Men tränar man blir man i alla fall bara halvtaskig, säger han självkritiskt.
Båda grabbarna har ett stort musikintresse. De har en jazzgrupp tillsammans och 20-åriga Jocke söker jobb. Patrik som är ett år yngre tog studenten i våras. Båda drömmer om att kunna försörja sig på musiken, men på sikt kanske även jongleringen kan bidra till försörjningen.
Vi har faktiskt haft tankar på att ställa oss på gatan i Gamla stan i Stockholm. Där står det ibland jonglörer med tre bollar, så kommer vi dit borde vi ju tjäna mer. Jocke behärskar ju fem, säger Patrik.
Förutom bollar använder grabbarna käglor och ringar.
Bollar är lättast, medan käglorna är svårast eftersom de är tyngst.
En riktigt proffsig jonglör kan hantera flera olika föremål
Ibland ser man någon använda en stekpanna, en fackla och ett ägg. Det brukar avslutas med att han eller hon steker ägget i stekpannan över elden från facklan, berättar Jocke.
Världens mest kände jonglör är enligt Jocke och Patrik sannolikt Anthony Gatto som behärskar sju bollar i tio minuter.
Det är i Hus 25 på Södra Järnvägsgatan som konstellationen Juggla brukar hålla till vintertid. Gruppen träffas spontant och har ännu inte bildat någon förening.
Som mest kan vi vara ett 20-tal, men oftast är vi bara omkring fem personer. På lördagarna under sommaren brukar vi samlas i Vängåvan vid tolvtiden när det är fint väder, säger Jocke.
Enligt honom är jonglering en väldigt social företeelse.
Särskilt när man passar till varandra. Då blir det mycket prat och skratt.
Vid parjonglering ser man helst varandra i ögonen eller följer den andres handrörelser med blicken.
Men när man är riktigt bra ska man kunna kolla var som helst, säger Patrik Andersson.Fakta/Instruktion jonglering
Tag en boll i ena handen. Bollen kastas genom att handen förs i en halvcirkelformad rörelse, till den andra handen. Säg \"kasta\" när du kastar och \"fånga\" när du fångar. Kasta sedan tillbaka bollen till den första handen igen, med en likadan rörelse.
Tag sedan två bollar, en i varje hand, och kasta på samma sätt som i steg ett. När den första bollen börjar sin bana nedåt kastas den andra bollen. Fortsätt att säga \"kasta\" och \"fånga\". Ordföljden ska bli kasta, kasta, fånga, fånga. Träna att börja med båda händerna.
När det är dags för den tredje bollen läggs två i den hand jonglören har bäst kontroll över. Den ena bollen trycks fast mot handflatan med ring- och lillfingret, och den andra hålls av de andra av fingrarna. Håll den tredje bollen i den andra handen. Kasta bollen som hålls av tummen, pek- och långfingret och fortsätt på samma sätt som tidigare med den andra. Kasta den tredje bollen när den andra bollen är på väg ner. Två bollar bör då hamna i handen som höll i en boll i från starten och en handen där det låg två.

Mer läsning

Annons