Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julia tar sig vatten över huvudet

/

Dykning är en sport där man går under ytan ordentligt. Varje fredag kan den som vill prova på elementet vatten i Sporthallen. Det är då Dykklubben Griper håller öppet hus. Alla som vill kan komma och spontandyka. Fast det är ingen idé att masa sig dit idag, är det höstlov så är det.

Annons
Ungas reporter passade på att få sig en prat- och dykstund med Julia Lithner, dykare sedan lång tid tillbaka, och dykinstruktör. Sedan kände sig en viss reporter ganska intresserad av det här med dykcert så, för er läsares skull, tog vi reda på hur det går till när man tar sitt certifikat.

Den sanna hårdrockaren Julia Lithner är rutinerad under ytan. Karriären \"på riktigt\" inleddes när hon var åtta år.

Mamma hade tagit dykcert och eftersom pappa är mycket ute och reser fick jag följa med hit när hon skulle dyka. Till slut blev jag less på att bara sitta och titta så jag provade på, och blev fast. Har man väl fått intresset är man helt fast.Ingen olycka

Någon ordentlig olycka har hon ännu inte varit med om, eller det beror kanske på vem man frågar. I september skulle hon göra ett djupdyk med tuber ner till 19 meter. Allt gick bra men på väg upp började utrustningen att krångla i det fyragradiga vattnet. Som tur är dyker man aldrig ensam och varje dykare har två stycken regulatorer. Men kompisens reservregulator vägrade också att fungera. I den här situationen skulle förmodligen varje normal människa drabbas av panik, men inte Julia.

Jag gjorde en kontrollerad uppstigning, man stiger långsamt uppåt och blåser ut luft under tiden.

I Sporthallen drabbas man sällan av dykolyckor, de allra flesta olyckor sker när någon halkar på golvet.Farlig sport

Julia Lithner tog sitt dykcertifikat här i Sverige men det går att ta sitt \"cert\" utomlands också, även om hon inte rekommenderar det.

Dykning är en ganska farlig sport och säkerheten är viktig. I Thailand kan man ju ta \"cert\" på två dagar, och då handlar kursen inte så mycket om säkerhet. Har man ett skandinaviskt dykcertifikat är man respekterad över hela världen och har hög status, klarar man uppdyket i ett tregradigt Östersjön klarar man allt!

Det är alltså inte säkert att någon vill dyka med dig i Skandinavien om du har ett thailändskt dykcertifikat. Skulle du inneha ett Skandinaviskt \"cert\" får du säkert dyka i Thailand. Tänk på det, ni som trodde att det gick att spara några kronor!Reportern provar själv

Det var över två år sedan jag senast provade på dykning och en fredagskväll är det dags igen. Med Julia Lithner som instruktör ska det säkert gå bra.

Jag får hjälp av Julia att kränga på mig väst och tuber. Det väger en hel del. Snören ska dras åt och kardborreband knäppas, sedan ska det provandas i regulatorn också. Så drar vi på oss maskerna och Julia kommenderar ut mig i vattnet med ett stort kliv från bassängkanten. Plums!Under ytan

Så kommer jag ner under ytan, och att andas här känns mysko, mot alla lagar och fysiska regler. Jag får vänja mig lite vid den här konstiga känslan och börjar slutligen känna mig som Ariel i Disneyfilmen, eller någon manlig motsvarighet kanske.

Jag och Julia simmar i väg längs bassänggolvet mot botten. Längst nere på det djupet är det nästan fyra meter och att titta upp på de enorma vattenmassorna som omger oss är fantastiskt. Det enda som fattas nu är några guldfiskar som simmar runt, fast vill man se det är kanske inte Sporthallen rätta dykstället.Simmar runt ett slag

Så simmar vi runt en stund, provar på att ligga och flyta där nere, vilket är mycket svårare än man kan tro. Andelen luft i västen ska nämligen vara precis lagom mycket, annars flyter man upp som en kork eller sjunker som en sten. Själv höll jag mig mest till stenläget.Upp mot ytan

Efter det beger vi oss upp mot ytan igen. Jag klyver vattenytan på ett mycket vackert sätt och får återigen andas in den vanliga luften. Tubluften kändes torrare och där nere i det stora blå vill man gärna ta ut regulatorn och ta sig en klunk vatten, inte att rekommendera.

Utflykten är slut

Min lilla utflykt under ytan tar slut för den här gången. Vi får se när det är dags igen, hoppas inom en inte alltför kort tid.

Mer läsning

Annons