Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juridiska frågetecken om vårdgarantin

/
  • Köläget i Sundsvall ser ut ungefär som på andra ställen i Sverige, enligt professorn och projektledaren Johan Calltorp.
  • Köläget i Sundsvall ser ut ungefär som på andra ställen i Sverige, enligt professorn och projektledaren Johan Calltorp.
  • ST i går.

Landstingen kan inte ställas till svars om de inte uppfyller vårdgarantin. – Det finns ingen rättighetslagstiftning som styr det här, säger Johan Calltorp, ledare för den nationella projektgrupp som arbetat fram den nya vårdgarantin.

Annons
Calltorp summerade vad som gäller inom vårdgarantin vid en konferens för patientnämnderna i Sundsvall i fredags. En garanti som orsakat stor mobilisering i vården och som satt vårdköerna i fokus.
Johan Calltorp konstaterade att de nya kraven om tidsgränser i svensk sjukvård är högst rimliga. Bland annat England har ännu hårdare gränser att rätta sig efter.
Garantin är dessutom inte bara en drivkraft för landstingen att bli mer effektiva, den sätter också press på vården att rensa upp i kösystemet.
I dag använder sig både sjukvård och många patienter av webbplatsen Väntetider i vården för att hålla koll på hur långa köerna är, och var det går att få vård snabbare. Men siffrorna är inte alltid att lita på, varnar Calltorp.
Erfarenheter har visat att 25-35 procent av de som väntar i vårdköer inte är aktuella för behandling, säger han.
Johan Calltorp konstaterar att långa vårdköer ibland används av klinikchefer för att få mer pengar i budgetförhandlingarna. I stället borde korta köer premieras, resonerar han.
Calltorp tror att vårdgarantin kommer att fungera så tillvida att patienten kan få hjälp någon annanstans om kön på hemmaplan är för lång.
Men skulle det klicka i systemet finns det knappast någon möjlighet att ställa landstinget till svars. Hälso- och sjukvårdslagen säger visserligen att alla ska ha rätt till vård på lika villkor, men just den här garantin har tillkommit efter en politisk överenskommelse mellan regeringen och landstingsförbundets styrelse.
Vi har inte gjort någon juridisk genomgång av garantin. Möjligen skulle det gå att driva civila rättsprocesser, säger Johan Calltorp.
Han tror dock inte att det kommer att bli något problem i praktiken.
Överenskommelsen är en stark utfästelse och landstingen arbetar hårt för att uppfylla den.Mer läsning

Annons