Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juridiska hårklyverier stoppar rättsprocess

/

Vice chefsåklagare Peter Salzberg sliter för att kunna ställa "Jerry" till svars för att ha knivskurit en kvinna allvarligt. I Norge sitter mannen dömd till rättspsykiatrisk vård för mord.
Juridiskt finlir gör att processen i Sundsvall inte kommer till stånd. Trots att åklagare och mannens juridiska ombud är eniga om att detta borde göras.

Annons
Åtal är väckt mot mannen i Sundsvall, han är på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel. Peter Salzberg vill dock inte begära Jerry utlämnad från Norge, vilket i princip skulle kunna beviljas, för då är han försatt på fri fot så snart han passerat gränsen.
Därför försöker åklagaren få svensk rätt att begära mannen häktad.
I går var det tredje gången som Peter Salzberg begärde Jerry häktad, som skäl för detta hävdar han risk för flykt och fara för att mannen ska återfalla i brottslighet. Tingsrätten och hovrätten sade nej till häktning de två första gångerna. Det blev nej även nu. Tingsrätten anser inte att det föreligger fara för varken det ena eller andra eftersom Jerry nu sitter inlåst.
Inte ens det faktum att Jerry själv vill ställas till svars för brottet i Sundsvall samt medger häktning och utlämning till Sverige spelar någon roll.
Jag tycker rätten tagit ett felaktigt beslut och kommer att överklaga, sade Peter Salzberg bestämt efter förhandlingen.
Det här har blivit ett moment 22, konstaterade ombudet Kjell-Ove Andersson lite uppgivet.
Peter Salzberg vill också ha en backup i form av att Norge beslutar om ett återtagande av mannen om han frikänns för misshandelsfallet. För i annat fall kan Jerry gå ut som en fri man från rätten.
Det lättaste skulle vara om den rättspsykiatriska vården överfördes från Norge till Sverige. Men inte heller det är lätt att genomföra, från norsk sida pågår en utredning om detta nu eftersom Jerry själv inte trivs i Norge och vill till Sverige i stället.
Beträffande den grova misshandeln varken förnekar eller erkänner Jerry dådet på grund av att han inte ens kan påminna sig om han vistats i Sundsvall under den aktuella tiden.
Den som drabbats hårdast av det långdragna processandet är den kvinna som Jerry knivskar i halsen i oktober 2001. Hon fick en sårskada i halsen, den orsakade en propp i halspulsådern och en hjärninfarkt som lett till talsvårigheter. Så länge fallet inte är prövat i Sverige har hon inte rätt till den ekonomiska ersättning som kan bli följden av en dom.

Mer läsning

Annons