Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

K-märkt klenod jubilerar i tysthet

/

I dag för 50 år sedan hördes kanonsaluter, sireners tjutande och småbåtars tutande över Sundsvallsfjärden.
Det var båten Lunkentuss med Tunadalsgrabbarna Dag Ekholm och Gunnar Dahlgren som anlände till hamnen i Vindhem efter en strapatsrik världsomsegling.

Annons

– I år blir det betydligt lugnare, jag bjuder Dag på lunch på Restaurang Vindhem och utbringar en skål för Lunkentuss, säger Bengt Näsman, en av männen bakom projektet Bevara Lunkentuss. Entusiasterna bakom projektet hade önskat att båten fått ett värdigare firande.

– Vi tycker det är dåligt av Sundsvalls kommun att inte uppmärksamma denna dag, säger Bengt Näsman.

Kommunen blev ägare till Lunkentuss för tre år sedan. Det var under en ceremoni i gästhamnen på "Stenstadsdagarna" och båten visades då upp offentligt.

Turerna har varit många om var Lunkentuss hemmahamn ska bli. Politikerna har beslutat att hon ska placeras i Kulturmagasinet senast september 2016 och pengar finns avsatta för det. Men i kommunens grundplan skulle båten ha varit på plats redan nu.

– Det har blivit försenat för vi vill göra en översyn och ser över användningen av hela kulturhuset, säger Åsa Ulander (s), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Lunkentuss ligger i dag i tryggt förvarat i ett skjul på Norra kajen. Dag Ekholm har lagt ned många timmars jobb på båten för att den ska var i det skick som den var 1962 när han och Gunnar seglade i väg på deras äventyr runt jorden. Dag är nu bosatt på Mallorca.

– Jag har försökt att fånga färgerna så likt originalet som möjligt, Gunnar var väldigt noga med färger och form, säger Dag Ekholm.

Däcket och rufftakets äppelgröna färg och skåpluckornas gul-lila påminner den nu bortgångne Gunnar Dahlgrens sinne för form och färg.

Den åtta meter långa och tre meter breda båten är nu K-märkt av Statens maritima museer i Stockholm.

Mer läsning

Annons