Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaffe och husvagn – två sätt att hjälpa

/
  • 19-åriga Monica Stagnaciu har fått hjälp av Johanna Nordin från Sundsvall. I stället för att bo på tågstationen och bli utslängd varje natt så bor hon nu i en husvagn som engagerade människor samlat in pengar till.
  • Svenska kyrkan har upplåtit sin mark för husvagnarna att stå på tills Sundsvalls kommun och välgörenhetsorganisationerna hittat en långsiktgare lösning.
  • På knappt två veckor så har de båda kvinnorna blivit vänner.
  • Det är dags vilken dag som helst för Monica att föda sitt första barn. Det blir en flicka och hon ska bland annat heta Johanna.
  • Fredrik Säfström har börjat med
  • Köper någon en kopp kaffe för 34 kronor så skänker företaget ett paket kaffe till en välgörenhetsorganisation.

Viljan att hjälpa dem som har det svårt har aldrig varit större. Samtidigt blir samhällets skyddsnät allt glesare i maskorna. ST har träffat två eldsjälar som på olika sätt valt att göra något konkret för att hjälpa.

Annons

– Jag kände det att människor måste ha någonstans att bo, man måste få värme, tak över huvudet och mat i sig. Det är inte rimligt att behöva bo på tågstationen och riskera att föda mitt i vintern. Det kändes helt inhumant.

Så beskriver Johanna Nordin orsaken till sitt engagemang. För snart tre veckor sedan mötte hon Monica Stangaciu från Rumänien utanför en affär i Nacksta där hon satt och tiggde. 19-åringen var trött och slut och hade inte ätit ordentligt på länge. Dessutom väntar hon sitt första barn och ska föda när som helst.

– Jag kände att jag måste hjälpa dem, särskilt när jag fick höra att de sover på stationen varje natt och inte hade någonstans att ta vägen, säger Johanna Nordin.

Hon ringde kommunen för att försöka få in Monica, hennes sambo Julian och deras vänner på ett härbärge, men där var det stopp.

– Då startade jag ett event på Facebook och fick oerhörd respons direkt. På mindre än två veckor hade vi fått ihop två husvagnar som vi inredde, säger hon och pekar på kuddar, filtar och gardiner som människor har skänkt.

I lördags började Vängåvans grill med bjudkaffe. Det innebär att kunden köper två koppar kaffe istället för en. Den andra koppen kan till exempel en hemlös komma och hämta. Konceptet finns på flera ställen i Sverige och Sundsvall.

– Du kan köpa en bjudkaffe hos oss för 34 kronor så skänker vi ett paket kaffe till olika välgörenhetsorganisationer, och om det blir ett överskott så kommer vi att skänka det vidare också, säger Fredrik Säfström, ägare till Vängåvans grill Bjudkaffe.

Fredrik Säfström har ägt grillen i snart två år och möter dagligen människor med stort behov av hjälp på olika sätt. Det är en bidragande orsak till att han nu börjat med bjudkaffet.

– Det låter kanske lite banalt med kaffe, men det är stort för de människorna att få, det är inte så självklart.

De sociala medierna spelar en stor roll för välgörenhetstrenden tror Johanna Nordin.

– Vi kan nå ut till varandra mycket bättre, och samordna insatser på ett annat sätt än vad man kunde förut, tror hon.

Hon är överväldigad av alla som ställt upp och skänkt allt från mat, och kläder till babyartiklar. Att människor engagerar sig för att hjälpa andra just nu tror hon beror på samhällsutvecklingen.

– Samhället har blivit kallare. Det är en större utsatthet. Vi har inte samma skyddsnät nu som vi hade på 80-talet till exempel. Jag tror att i sådana här tider behöver människor gå ihop, vi har ett ansvar för varandra.

Det ökande antalet tiggare i samhället har satt fokus på problemet med utsatta människor, menar Fredrik Säfström.

– Det är många som ser ut som du och jag och som inte har råd att köpa ens en kopp kaffe. Det är inte bara hemlösa och tiggare. Det är skillnad på när vi säger att vi har slut på pengar och när de har slut på pengar. De HAR slut på pengar.

Mer läsning