Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajerna renoveras för en kvarts miljard

/
  • Närmare en kvarts miljard kronor. Minst så stor blir slutnotan för alla reparationer av kajerna i Sundsvalls innerstad.
  • Isen har spräckt den skyddande betongen längs Selångersån, nu riskerar pålverket bakom att gå om intet.
  • Norra kajen står på tur för investeringar, men än finns inga pengar avsatta för den satsningen.
  • Det är oklart vilka satsningar som behövs längs Norra kajen i Sundsvall. Men kommunen bedömer ändå att någon form av insatser är nödvändiga.
  • Här längs Selångersån är behoven akuta av kajrenoveringar. Den skyddande betongen har spräckts på ett flertal ställen.
  • Isen har spräckt den skyddande betongen längs Selångersån, nu riskerar pålverket bakom att gå om intet.
  • Förbi Mitthem fram till Clas Ohlson är reparationerna av kajerna klara. Däremot återstår området vid gamla Kajplats 1.

Notan höjs för kajrenoveringarna i Sundsvall. Trots att 140 miljoner kronor redan finns avsatta. Orsaken är att Norra kajen kommer att sluka ytterligare miljonbelopp.

Annons
Få Sundsvallsbor har missat det stora arbete som pågått i Inre hamnen de senaste åren.
Kommunen har beslutat att investera 140 miljoner för att rusta upp de undermåliga vattenkanterna.
Av de pengarna har 80 miljoner kronor redan investerats 60 miljoner återstår.
I år blir ett viloår. Nästa år startar upprustningarna av Selångersåns östra delar, från Storbron fram till E4.
Där har de skyddande betongväggarna i kajkanterna har brustit. Nu riskerar det bakomliggande pålverket att ruttna på flera ställen.
Den norra strandkanten ser på vissa håll ut som en fyraåring med mjölktandslossning. Den har stora gluggar och vissa delar har ramlat ner på Selångersåns botten, säger Sören Westberg, som ansvarat för kajupprustningarna.
Enligt honom finns det ingen risk för skred ner i Selångersån, men trots det är läget akut.
Lika stort är behovet nedanför gamla Kajplats 1. Där avvaktar kommunen en rivning av den gamla restaurangen och en ny detaljplan.
De här två projekten ryms inom de 140 miljoner kronorna. Däremot finns inga pengar avsatta för upprustningar av den Norra kajen.
Här behöver vi också göra något. Men vi vet inte vad. För den delen krävs ytterligare utredningar för att se vilka åtgärder som blir aktuella, säger Stefan Söderlund, stadsbyggnadsdirektör.
Sannolikt behövs ytterligare mångmiljonbelopp för den här sträckan. När Tibnor väl har flyttat och industrispåret är historia vill kommunen ha dit nya bostäder.
Blir det byggnader som hamnar en bra bit från vattnet behövs mindre åtgärder vid strandkanten. Det är ju inte samma sak som när Mitthem byggde, där står ju husen jämte kajkanten, säger Sören Westberg.
När det gäller Södra kajen, där hamnarenan är tänkt att stå, klarar kajerna enligt Sören Westberg ytterligare 2030 år. För närvarande görs mer noggranna undersökningar i det området.
Behov finns även väster om Storbron längs Selångersån, speciellt vid höga vattenflöden. Det gäller inte minst vid Sporthallsbadet där det nya äventyrsbadet är tänkt att ligga.
Man bör stanna upp och se hur hela stråket från Universitetet ner längs efter ån ska gestaltas. Om det ska vara vistelseplatser, om det ska vara strandnära restauranger till exempel, säger Sören Westberg.

Mer läsning

Annons