Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kall mars gör att våren dröjer

/
  • Sundsvallsfjärden är täckt av is, vilket riskerar att fördröja våren längs kusten.

Mars var ovanligt kall. Medeltemperaturen låg nästan fyra grader under det normala.
– Det är risk att det blir en senare vår längs kusten, säger meteorolog Claes Kempe vid SMHI.

Annons
Medeltemperaturen i Sundsvall i mars var -6,9 grader. Det är 3,8 grader kallare än en genomsnittlig marsmånad, som brukar ha en medeltemperatur på -3,1 grader.
Det är en av de kallaste marsmånaderna vi haft sedan mätningarna började 1943, säger meteorolog Claes Kempe vid SMHI.
Kallaste temperaturen uppmättes den 7 mars, -25,8 grader. Varmast var den 18 mars, då Sundsvallsborna kunde njuta av 7,9 plusgrader.
Bottennoteringen är ovanligt låg men den här spännvidden är typisk för brytningen mellan vinter och vår, säger Claes Kempe.
Även nederbörden hamnade utanför det normala. 42 millimeter snö och regn föll under mars, mot normalvärdet 30 millimeter. SMHI har inga speciella förklaringar till marskylan, den ryms inom de normala temperaturväxlingarna.
Rent statistiskt brukar våren komma till Sundsvall mellan den 6 och 7 april. Det är då som dygnets medeltemperatur når över 0 grader. Men i år finns mycket is i havet, vilket riskerar att fördröja våren längs kusten.
Brage Nordin, pensionerad sjöman, är nere i småbåtshamnen vid Ortviken och pysslar med sin motorseglare Jessica. Han tycker inte om att våren dröjer.
Man vill gärna komma i sjön sista april, men i år blir det nog senare, säger Brage Nordin.

Mer läsning

Annons