Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kameraövervakning fördubblad på fem år

På mindre än fem år har kameraövervakningen mer än fördubblats i Västernorrland.
Hälften av kamerorna finns i Sundsvall.
Riksdagsmannen Bertil Kjellberg (m) är oroad och ser ett behov av en central tillsyn för att få kontroll över utvecklingen.

Annons
Det är ett uppdrag skulle kunna ligga på datainspektionen eller någon annan myndighet, säger han.
I dag är det länsstyrelsen som ger tillstånd till kameraövervakning. Enligt färsk statistik finns det för närvarande kameraövervakning på sammanlagt 381 platser i länet. Motsvarade siffra i december 2000 var 189. Över 80 nya tillstånd har beviljats sedan juli i fjol.
Lagen säger att allmän kameraövervakning ska ske med tillbörlig hänsyn till enskildes personliga integritet. Trots det är avslagen få.
Barbro Nyström är byrådirektör på länsstyrelsen. Hon pekar på två tänkbara förklaringar:
* Dels har länsstyrelsens praxis blivit liberalare i takt med att olika rättsfall gjort gränserna för vad, och vilka platser, som kan tänkas vara i behov av övervakning.
* Dels är länsstyrelsens avgift för handläggningen hög vilket kan verka avskräckande.
Det kostar 2 700 kronor att få en utredning gjord även om beskedet blir nej. Därför är det nog många som drar sig för att göra en ansökan om jag på rak arm kan säga att det är omöjligt att få tillstånd, säger Barbro Nyström.
För tillfället utreder hon en ansökan från Alnö kyrka om att övervaka den medeltida dopfunten som betraktas som ovärderlig.
Fallet är speciellt eftersom hon bara känner till ett liknande fall i Sverige.
Det som talar emot ett tillstånd är det obehag som kyrkobesökarna skulle kunna uppleva på grund av den här utrustningen, säger hon.
Listan över objekt med kameraövervakning toppas annars av butiker, banker och bensinstationer.
Riksdagsmannen Bertil Kjellberg (m) ser en risk i att regelverket tänjs ut för långt genom att allt fler verksamheter får tillstånd till kameraövervakning.
Han menar också att överskottsmaterialet från filmningen kan användas på ett kränkande sätt för den enskilde individen.
Så var det till exempel för Zlatan Ibrahimovic på Spy Bar, där bilderna såldes vidare. För att undvika sådant vore det bra om det fanns en myndighet som hävdar integritetsfrågor och ser till att skyddsreglerna efterföljs.
Vi som är skeptiska kan förstås också se vad slående effektivt det är med kameraövervakning när det verkligen händer något. Men det måste ändå finnas begränsningar, säger Bertil Kjellberg.

Mer läsning

Annons