Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kameror gör det säkrare att köra taxi i Sundsvall

/
  • Kameran som tar en bild av alla Sten Perssons kunder sitter i taket ovanför instrumentbrädan.
  • På taxibilarnas rutor finns det gula skyltar som informerar om att kunden kommer att fotograferas när denne går in i bilen.

För tio månader sedan installerades kameror i taxibilarna i Sundsvall. Något som troligen är en bidragande orsak till att inga brott skett mot förarna sedan dess. – Vi har inte behövt plocka ut en enda bild sedan dess, berättar Stefan Alm chef för Taxi Sundsvall.

Annons
Det var i januri i år som taxibilarna i Sundsvall fick tillstånd att ha kameror i bilarna för att höja säkerheten för chafförerna.
Nu finns utrustningen i Taxi Sundsvalls samtliga 53 bilar. En liten gul skylt på vindrutan visar kunden att utrustningen finns. Efter installationen har, enligt Stefan Alm, inte en enda incident inträffat som medfört att företaget behövt plocka ut någon bild ur kamerorna för att identifiera en gärningsman som begått brott eller hotat deras anställda.
Vi är mycket nöjda, konstaterar han.
Utrustningen fungerar på följande sätt: Vid varje tillfälle som någon av bilens dörrar öppnas fotograferas automatiskt kunden. Något byte av band behöver chauffören inte fundera över utan bildbandet fortsätter att snurra och när det är fullt raderas den äldsta bilden när den ersätts med en ny.
Det är inte den enda tekniska säkerhetsutrustning som för närvarande finns i bilarna. Dold finns även en säkerhetsknapp där chauffören snabbt kan larma taxicentralen. Utlöses larmet går även GPS-utrustningen igång vilket gör att det exakt går att fastställa var bilen finns.
Kostnaden för att installera utrustningen, som varit relativt dyr, har även gått ner markant det senaste året och är nu cirka 5 000 kronor.
Det är inte mycket med tanke på den säkerhet som den skapar, säger Sten Persson.
Själv kör han inte så mycket på nätterna men hans son råkade ut för en situation där han blev hotad innan det fanns några kameror. Något som kanske inte hänt om det skett med nuvarande säkerhetsutrustning.

Mer läsning

Annons