Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarrätten gav Sten rätt

/
  • Sten Karlsson är glad och nöjd över kammarrättens dom. Genom att bli beviljad 20 timmars ledsagarservice i månaden kommer han nu åter att få möjlighet att kunna åka på hockeymatcher.

Efter cirka 1,5-års strid har Sten Karlsson fått rätt mot Sundsvalls kommun. Rätten till ledsagarsevice för sitt handikapp ger honom nu åter möjlighet att gå på hockey.

Annons
Före sommaren 2004 hade Sten Karlsson rätt till 32 timmars ledsagarservice i månaden. För att få lite förströelse under sommaren sökte han under juli med hjälp av sin gode man Lennart Andersson hos kommunen om att få extra tilldelning av 68 timmar.
Svaret blev något av en chock. Några extratimmar var det inte fråga om och handläggaren passade samtidigt att dra in de 32 timmar han hade med motiveringen att han hade tillräckligt med hjälp vid sitt boendet i Nacksta och därmed tillförsäkrad goda levnadsvillkor.
Sten Karlsson överklagade beslutet som innebar att han under sommarmånaderna skulle bli sittande i sin rullstol utan varken aktivering eller stimulans.
Beslutet om att dra in de 32 timmarnas ledsagarservice innebar ytterligare inskränkningar. I överklagandet hävdar han att det enligt personalen kommer det att bli mycket svårt att leva upp till målet att de sex som bor i samma serviceboende som han skall kunna få en aktivitet var sjätte vecka. Det blir även svårt att planera i förväg då ingen vet om någon annan kräver stöd den dagen. Vilket gör det nästan omöjligt för Sten Karlsson att gå på en hockeymatch.
Överklagandet till länsrätten blev en besvikelse då domstolen helt gick på komunens linje. Domstolen anförde som skäl att schemalagda aktiviteter kunde tillgodoses och att socialnämnden haft grund för att ompröva beslutet.
Sundsvalls kommun reaktion blev därför att de omedelbart drog in ledsagarsevicen som fått vara kvar i avvaktan på domen.
Sten Karlsson beslöt omgående att begära prövningstillstånd hos Kammarrätten och samtidigt inhibition av beslutet om att dra in ledsagarservice.
Kammarrätten beslöt att ta upp fallet och att beordnade Sundsvalls kommun att skjuta upp beslutet om att dra in servicen
Den 21 september föll domen som innebär att Sten Karlsson med omedelbar verkan förklaras berättigad till ledsagarservie i 20 timmar per månad.

Mer läsning

Annons