Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarrätten ger Njurundakvinna rätt

"Man kan inte kräva någon person, inte ens en ungdom, att den ska dela boende med någon helt okänd." Det slår Kammarrätten i Sundsvall fast och upphäver länsrättens dom.

Annons

En 21-årig Njurundakvinna får rätt av Kammarrätten i Sundsvall. Kvinnan överklagade länsrättens dom från i april gällande rätten till socialbidrag. Enligt socialnämndens normberäkning hade kvinnan rätt till 1 900 kronor i socialbidrag till hyran. Det grundade sig på att ett så kallat kompisboende inte skulle kosta mer. Men socialnämndens beslut om ekonomiskt bistånd överklagades till länsrätten. De gick på samma linje som socialnämnden och slog fast att Njurundakvinnan inte hade rätt till mer bidrag än vad som delats ut.

Länsrätten hävdade att det berodde på att kvinnan själv tecknade ett hyreskontrakt med en månadshyra som var högre än de 1 900 kronor som socialnämnden godkände. Och vid tillfället ska det enligt socialnämnden ha funnits ett sådant boende att tillgå. Men ett kompisboende ska också vara ett boende där den inneboende känner den som bor i lägenheten. Det tog man inte hänsyn till i länsrätten, men kammarrätten gör däremot en annan bedömning.

I sin dom slår kammarrätten fast att ett kompisboende rimligen borde vara ett boende tillsammans med någon man känner. Det kan däremot inte vara rätt att tvinga någon att bo med någon man inte känner. Därför upphävs länsrättens dom och den 21-åriga Njurundakvinnan får rätt till det bidrag hon enligt lag är berättigad till.

Mer läsning

Annons