Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp mot klockan för att rädda miljoner

/
  • Rivningen av det gamla dagiset i Skönsberg startade för någon vecka sedan för att ge plats år Heffnersgårdens äldreboende.

Före nyår måste bygget av Heffnersgårdens äldreboende ha kommit i gång.
– Det är viktigt att vi lyckas, det handlar ju om skattepengar, säger Clarence Jonsson, Drakfastigheter.
I runda tal sex miljoner kronor.

Annons

På flera håll inom kommunen jobbar man nu intensivt för att kunna dra i gång bygget av ett äldreboende på Heffnersgården i Skönsberg.

Det är drygt 90 dagar kvar och ännu är inte detaljplaneprocessen avslutad, marksanering måste genomföras och upphandlingen avslutas. Slutligen också själva bygglovsprocessen.

– Ja, det är många inblandade och arbetet är intensivt för att vin ska klara det, säger Clarence Jonsson, projektägare på Drakfastigheter, som samtidigt poängterar:

– Vi kommer hela tiden i den här processen att följa de lagar och regler som gäller.

I området har påträffats föroreningar och den biten kan bli tidsmässigt svårast att lösa. I planprocessen understryks klart och tydligt att "bygglov inte får ges förrän marken har sanerats från föroreningar".

Heffnersgården ska ge 44 äldreboendeplatser i ett Sundsvall där kön är lång. Bygget kostar cirka 90 miljoner kronor totalt och där man alltså hoppats och räknar med sex miljoner kronor i statsbidrag.

– Enligt de krav som Boverket har räcker det inte bara att ha pålat i marken eller satt dit plintar, själva bygget måste vara i gång, säger Clarence Jonsson.

För att "rädda hem" statsbidraget har man därför i ett inledande skett bara gått ut med upphandling kring själva markplattan. Resterande delen av bygget upphandlas senare.

– Det är ovanligt att det görs så, men inte unikt då man vill tjäna tid, säger Clarence Jonsson.

Och för Sundsvalls kommuns del handlar det verkligen om tid. Det gäller nu inte bara äldreboendet Heffnersgården utan också Norra kajen och om- och utbyggnaden av Granlunda.

Totalt rör det sig om cirka 170 platser och 282 miljoner kronor, där all tre projekten måste i gång före nyår för att säkra statsbidrag.

Men allra mest handlar det just nu om en kamp mot klockan.

Mer läsning

Annons