Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanadensare forskar kring Sundsvalls historia

Sundsvalls barnmorskor är intressanta för den kanadensiska forskaren Stephen Curtis.
Fast det gäller förstås dem under sent 1800-tal och hur deras arbete påverkade mödradödligheten.

Annons
Curtis är historiker och har varit gästforskare vid Umeå universitet. Där använde han universitetets demografisk databas i sin forskning. Därav valet att undersöka en ort så långt från Universitity of New Foundland, där han vanligen är verksam. Hans studie publicerades i julinumret av Medical History.
Mellan 1860 och 1890 blev de utbildade barnmorskorna allt fler i Sundsvallsområdet. Att mödradödligheten sjönk tack vare att dessa kvinnor lärt sig desinficera händerna och använda förlossningsinstrument var väntat.
Men det var inte alltid de tillkallades; än mindre läkarna. Misstänksamheten mot skolmedicinen var stor. De barnmorskor som lyckades bäst var ofta själva uppväxta i bygden och tillhörde samma samhällsklass som de kvinnor de hjälpte.
Förhållandena i det sena 1800-talets Sundsvall motsvarar i stort dagens u-länder. Curtis tror att det även där är farligt att sätta all tilltro till högutbildad, importerad personal i hälsoarbetet. Eftersom lokal kultur och tradition är stark vore det kanske bättre att utbilda byarnas egna människor.

Mer läsning

Annons