Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känd artist nekas stort skatteavdrag

/

Skatteverket och länsrätten har en tuff attityd mot den amerikanska artisten LaGaylia Frazier. Av yrkade avdrag på 437 500 kronor beviljas endast 7 383 kronor.

Annons
Sångerskan LaGaylia Frazier kom till Sverige 2001. Utan kunskap i vare sig språk eller skatteregler. De avdrag hon yrkade för 2002 fann Skatteverket bara fragmentariskt vara förenligt med svensk praxis.
Det rör sig om resor, hälsokost, taxi, massage, balett- och dansträning, kläder, scenkläder, accessoarer, skrivare, cd, kemtvätt och terapi. Men också ett skadestånd till hennes amerikanska manager på 300 000 kronor, det betalade sångerskan för att bli av med honom och i stället ha en svensk manager som tog hand om henne.
Sångerskan har förklarat att hennes scenkläder för drygt 44 000 kronor inte fungerar att använda privat, att de måste kemtvättas, att hon tvingats till hotellövernattningar och taxiresor i samband med framträdanden, att hon behövt massage mellan framträdanden där krävande dansnummer ingått, och tvingats ta hälsokostpreparat för att bli fri heshet och kunna framträda. Dessutom tvingades hon till terapi för att klara av sin scenskräck.
Men länsrätten är kallsinnig till sångerskans yrkanden. Det enda som går igenom är det som Skatteverket tidigare beviljat. 3 000 kronor medges sammantaget för massage, balett- och dansträning, kläder, scenkläder och accessoarer. Taxikostnaderna halverades och i övrigt är det avslag.
För att driva ärendet rättsligt har LaGaylia Frazier anlitat ett juridiskt ombud. Något hon också kräver ersättning för med 36 700 kronor. Inte heller det finner länsrätten vara rimligt eftersom hon fått så dåligt gehör för sina avdrag, \"den bifallna delen utgör så ringa del av det totala yrkandet att ersättningen kan jämkas till 0 kronor\" skriver rätten.
Jag gissar att det här kommer att överklagas även om jag inte talat med min klient än. Framför allt är det skadeståndet till managern som är angeläget, säger LaGaylia Fraziers juridiska ombud, Maria Schultzberg.
Hon utesluter inte att det kan finnas skillnader i handläggningen av artisters avdrag i olika delar av landet.
Det kanske finns en praxis i Stockholm och det finns kanske en annan i den regionen där det här avgjorts.

Mer läsning

Annons