Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos på sjukhuset

/
  • Ännu en patient. Nästan alla vårdbehövande kommer in via akuten och de kan inte vänta. Ingrid Pusztai bereder plats för en dam anlänt från röntgen.
  • Lunchtid och ronden borde ha varit avklarad för två timmar sedan. Patienterna är lika många som vanligt men läkarbemanningen är halverad. Vårdbiträdet Ingrid Pusztai och undersköterskan Therese Lindberg konstaterar att planeringen inte höll den här sommaren heller.
  • På språng på medicinkliniken. Sommarplaneringen höll inte ens fram till juli månad. I förrgår fick de stängda vårdplatserna öppnas och personalen fick ta på sig dubbla pass.

Personal går dubbla skift och har kallats in från semestern Sommarplaneringen höll inte ens halva sommaren. I förrgår fick avdelning 23 B på medicinkliniken ta emot patienter på de stängda vårdplatserna. En semesterledig sjuksköterska har jobbat i natt och flera anställda går dubbla skift.

Annons
Personalen är ansträngd och varken den schemalagda fritiden eller semestern verkar kunna tas för given.
Men de som det är mest synd om här nu är doktorerna, säger Sanna Bertils som dels har gått in som avdelningschef på en ledig dag, dels arbetar heltid som sjuksköterska.
På avdelningen hade i går en läkare och en underläkare ansvar för 22 patienter. Den normala bemanningen är två överläkare och två underläkare. Klockan kvart över tolv var ronden fortfarande inte klar. I vanliga fall brukar den vara avklarad vid halv elva.
Vi tar en dag i taget och jag har löst det fram till i dag. Nu får någon annan avdelning ta över, vi klarar bara 17 patienter över helgen, säger Sanna Bertils.
Totalt har medicinkliniken tillgång till 15 överbeläggningsplatser. Dessutom är en del patienter inhyrda på andra kliniker.
Det går inte att stänga så många platser som planeras varje år. Mer än 90 procent av våra patienter kommer in via akuten och kan inte vänta på att få vård. På andra kliniker blir väntelistorna längre, men så kan vi inte jobba, säger tillförordnade verksamhetschefen Mona Lyxell.
Therese Lindberg arbetar som undersköterska på avdelning 23 B.
Det är alltid tungt här men nu har det varit riktigt mycket en tid. Sommarplaneringen håller aldrig, säger hon.
På medicinklinikens sex avdelningar är fem av avdelningscheferna vikarier. Planeringen har gjorts av personal som gått på semester. Varken sjukhusdirektören Rolf Forsström eller vårdplaneraren Carina Rhodin Nilsson fanns på plats i går och kunde därmed inte lämna några kommentarer.

Mer läsning

Annons