Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaptenen på hemmaplan

/
  • Tommy Naurin och sambon Malin Rudberg längtar båda efter en bostadsrätt eller ett hus.
  • Sängstommen snickrade paret ihop under en kväll.
  • Tommy Naurin är noga med att spara artiklar som han tycker betyder något. Och under hans år som målvakt har han fått ihop en hel del minnen.

Allt från blöjor till fotbollsskor möter han i sin vardag.
Kontrasterna är många för Tommy Naurin som balanserar rollen som småbarnspappa med att leda GIF genom Allsvenskan.

Annons

Han kommer från storstaden Göteborg och hon kommer från lilla byn Nedansjö.

Tillsammans har de ett liv i en central hyresrätt i Sundsvall med dottern Tuva som är 11 månader. Tommy och sambon Malin Rudberg flyttade in i lägenheten för två år sedan, och det blev en kväll som de sedan skulle minnas.

Anledningen var att lägenheten då hade en krog som granne – och att det var valborgsmässoafton.

– Det var ett jäkla liv och vi hörde verkligen allt som hände på gatan. Vi hörde en man stå och spy efter husväggen och det lät lika väl som om han hade stått i vardagsrummet, säger Tommy.

– Det kändes som vi hade hamnat på värsta gatan i stan ungefär, säger Malin Rudberg.

Men på de två år som har gått har det inte varit några fler sådana incidenter, och paret har byggt upp något fint, en familj. Trots Tommys lite udda yrke får han ihop livspusslet. Mellan matcher och träningar har han mycket fritid och det är då han passar på att njuta av tiden med sambon Malin Rudberg och deras dotter. Till och med på träningstid kan han få besök, och förståelsen i laget är stor då de flesta spelarna har barn själva.

– Jag tror att hon är yngst av barnen till spelarna. Men hon hänger ofta med oss i omklädningsrummet och har blivit en i gänget, säger han.

Men att vara småbarnsförälder, i kombination med att vara kapten för ett lag i Allsvenskan är inte alltid lätt.

– När jag är borta, så är jag verkligen borta. Vi reser ju rätt mycket, därför försöker jag verkligen vara där för henne när jag väl kan. Jag vill vara en närvarande pappa, och jag vill inte att Malin ska få dra hela lasset själv.

Till hösten börjar Tuva på förskola och familjens vanor och vardagar kommer att se lite annorlunda ut. Det är något som Tommy ser väldigt positivt på.

– Tuva älskar att vara med andra barn, men vi har varit dåliga på att skapa sådana tillfällen. Så det är ju främst roligt för hennes skull. Hon kommer att tycka det är jättekul med dagis, säger han och fortsätter:

– Men det ska också bli skönt att få våra liv tillbaka lite, det är en stor omställning för oss båda att bli föräldrar.

Det märks i varje ord Tommy väljer, och hur han tittar på sin dotter, att han är otroligt stolt över henne. När hon leker med några plastklossar kallar han henne för geni och pappas flicka.

Men han är noga med att poängtera att han inte vill dra in henne i fotbollen, om hon inte själv vill det. Ojämnställdheten i fotbollsvärlden är inget som han vill att Tuva ska få möta.

– Hade jag varit en kvinna och spelat på samma nivå som jag gör nu så hade jag tjänat något barnbidrag och busspengar. Många kvinnliga kollegor måste ha jobb på sidan också.

Men Tuva har redan börjat visa intresse för fotbollar då det är bland de roligaste leksakerna. Men det gör inte Tommy något då det i slutändan handlar allt om vad hon vill – och inte vad pappa tycker.

– Jag kommer inte pusha henne åt något håll, men dras hon till fotboll ändå kommer jag stötta till hundra procent, säger han och fortsätter:

– Och då ska hon bli världsbäst, inte någon medelmåtta som pappa, skrattar han.

När framtiden kommer på tal så är ovissheten stor. Naurins kontrakt hos GIF Sundsvall börjar lida mot sitt slut och den nybildade familjen väntar bara på beslut.

– Vi trivs ju jättebra i Sundsvall, och jag trivs jättebra i GIF. Men får jag inte förlängt kontrakt kanske vi drar oss ner till västkusten.

Både Tommy och Malin längtar efter att köpa ett eget boende, då båda gillar att fixa hemma. Men frågan är ju bara vart de i så fall ska börja leta boende. Drömmen är ett hus i skärgården, men om det blir verklighet kan bara framtiden visa.

– Min familj som bor kvar kring Göteborg missar ju allt med Tuva, det vore roligt att komma lite närmre så de får följa hennes uppväxt.

Mer läsning