Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kärlek" bakom sexuellt utnyttjande av underårig

Begär prövningstillstånd i HD för sänkt straff
Mannen var närmare 30 år när han träffade den 14-åriga trasiga flickan på Navet. I våras dömdes han för sexuellt utnyttjande av underårig. Nu vill han få straffet sänkt och begär prövningstillstånd i HD eftersom det var en "kärleksrelation"

Annons
Flickan mådde dåligt en lång tid. Hon drack, hade panikångest och skar sig själv för första gången när hon var tio år. I rätten beskrev hon den sexuella relationen till mannen som att hon på det sättet betalade för hyran. Själv ville hon bara vara vän med mannen.
Att hon blivit utnyttjad framkom när hon hamnade på ett behandlingshem, reaktionen efteråt blev att hon kände skam och hade svårt att tala om situationen. Hon har svårt efter det med relationer till andra män.
Tingsrätten dömde mannen till åtta månaders fängelse plus att han skulel betala 27 000 kronor i skadestånd till flickan.
I mannens begäran om prövningstillstånd framgår att han anser sig ha hjälpt flickan att hålla nere spritkonsumtionen, skjutsat henne till BUP och fått henne att träna. Vidare påtalas att flickans föräldrar kände till att de hade en sexuell relation.
Mannens offentliga försvarare Johan Sterner skriver i överklagandet "X menar att relationen mellan honom och flickan varit en kärleksrelation och att han inte på något sätt kan ha utnyttjat flickan situation. Det har i målet framkommit att det funnits ett förtroendeförhållande mellan målsäganden och X. Ett förtroendeförhållande som alltså byggts på kärlek."
Yrkandet är att HD förkortar mannens straff och att skadeståndet reduceras till 10 000 kronor.

Mer läsning

Annons