Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kärleken träffar pang rakt in i magen"

Varje månad samlar Välgörenhetspanten in pant för cirka 5 000 kronor till behövande.
– Det finns inte ord för att beskriva hur mycket det som Fredrik och gruppen gör betyder. Det är helt fantastiskt att se hur många som engagerar sig, säger en kvinna som fått hjälp.

Annons

Via gruppens Facebooksida kan man ge tips om behövande. Den som behöver hjälp kan också höra av sig direkt till organisatören Fredrik Olsson.

Som exempel på personer som blivit hjälpta via Välgörenhetspanten nämner Fredrik en tioårig flicka som fick en avslutningsklänning och en hemlös som behövde ett par rejäla skor.

– Mannen grät när han fick skorna. Inte bara för skorna, utan för att någon hade sett honom, säger Fredrik.

Reaktionen är inte ovanlig.

– Behovet är stort, men prylarna är inte viktigast. Det är kärleken som träffar pang rakt in i magen, säger Fredrik.

Ibland är det han som lämnar mat och kläder, andra gånger är det någon annan som förmedlar hjälpen. Då får den som handlar alltid skicka en bild på varorna, samt kvitto.

En kvinna i Sundsvall, vi kan kalla henne Anna, är en av dem som har fått hjälp vid ett flertal tillfällen.

– Jag har ett 40-årigt missbruk bakom mig, men har tagit mig ur det och har det i dag så bra det går. Jag har eget boende men har bara råd att köpa det allra nödvändigaste. Jag har fått mat via Välgörenhetspanten och det betyder mycket att kunna handla kaffe och mat till katten, säger hon.

Anna bekräftar Fredriks bild av att hjälpen får effekt på två plan:

– I missbrukarnas värld är det så lätt att leva vidare i självömkan och en tro om att samhället dömer en vad man än gör. Många av mina vänner har blivit peppade av att se att det finns så många som bryr sig. De blir mer motiverade av att förändra sin situation, säger hon.

Anna har också varit med och förmedlat hjälp vid några tillfällen.

– Jag kan inte hjälpa till ekonomiskt men på andra sätt. Att hjälpa andra ger mig bättre självkänsla och ett varmt inre. Det ger mig väldigt mycket glädje, säger hon.

Mer läsning

Annons