Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katolska kyrkan bryter in i inlandet

/
  • Tre år blev fem år och nu ser det ut att bli åtta års vistelse i Sverige för fader George innan han återvänder från sin mission och församling hem till södra Indien.

Lagom till jul får katolska församlingen förstärkning, en kaplan kommer till Sundsvall. Men i februari flyttar fader George till Östersund, som den första katolska prästen i Norrlands inland, för att bygga församling där.

Annons
Georg Koorumullumpurayidam kom till Sverige för fem år sedan. Då tänkte han stanna i tre år. 2002 flyttade han till Sundsvall och tyckte att till 2005 kunde det vara rimligt att finnas kvar. Men efterfrågan och behovet av en katolsk ledare i Jämtland har fått honom att åter rucka på planerna och flytten hem till södra Indien i ytterligare tre år.
Vi har medlemmar i Åre, Storlien och Strömsund och de har bara haft mässa en gång i månaden i Jämtland hittills, berättar fader George.
Alldeles för sällan för en troende katolik tyckte han, och tog upp frågan med biskopen. Efter en tids funderande fick fader George klartecken för sitt projekt i Jämtland. Han blir därmed den första katolska präst som bosätter sig i Norrlands inland. Uppdraget ser han som en mix mellan en mission och byggande av församling.
Det blir ingen luxuös tillvaro för hans bostad ska också var samlingsplats för församlingen. Privatliv är inget som han kan prioritera.
Jag är för folket, så det går bra, säger han och ler ett varmt leende.
Så småningom hoppas han ändå att kyrkan ska få en egen lokal även där. I Jämtland finns 107 registrerade katoliker, de troende bedömer fader George vara dubbelt så många.
Helt och hållet överger han inte Sundsvall, även fortsättningsvis ska han som kyrkoherde, för församlingen som täcker Västernorrlands och Jämtlands län, göra regelbundna besök över hela området.
Katolska kyrkan i Sundsvall har lockat allt fler de senaste åren. Antalet gudstjänstbesökare har ökat och det är i snitt 125 besökare vid mässorna, så många rymmer inte kyrkan därför får många sitta i foajen.
Sedan en tid tillbaka ser man över möjligheterna till större lokaler. Tre alternativ finns i dagsläget, en nybyggnation, övertagande av Nacksta kyrka eller ombyggnation av nuvarande fastighet på Nybrogatan. Fader George ser helst en nybyggnation men allt är frågan om vilka ekonomiska resurser som finns.
Men innan han börjar sitt missionsarbete i Jämtland och tar itu med lokalfrågor så väntar en lång och efterlängtad vistelse i hemlandet.

Mer läsning

Annons