Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenneth Gustafsson döms för skattefusk

/
  • Konsulten Kenneth Gustafsson, till höger, sitter i styrelsen för Ljusta Aktivitet Center och är centralfigur i nätverket och Internetportalen Marknadsplats Sundsvall Norra. I går dömdes han till dryga dagsböter för försvårande av skattekontroll. Han förnekar brott, men har ännu inte tagit ställning till ett överklagande.

Dagsböter för konsulten och Ljustaprofilen Konsulten och Ljustaprofilen Kenneth Gustafsson har dömts för omfattande skattefiffel inom två av sina bolag. Han slipper fängelse, men ska betala 35 000 kronor i dagsböter och rättegångskostnader. Gustafsson har centrala positioner i Ljusta aktivitet center och Birsta-satsningen Marknadsplats Sundsvall Norra.

Annons
Åklagaren yrkade på fängelsestraff, men tingsrätten finner att Gustafsson är tidigare ostraffad och att det gått lång tid sedan han begick brotten. Därför stannar domen vid villkorligt och 25 000 kronor i dagsböter för försvårande av skattekontroll. Han ska dessutom själv betala hälften av sina försvararkostnader, 10 000 kronor.
Kenneth Gustafsson förnekar brott, men vet inte i nuläget om han ska överklaga.
Jag kan inte uttala mig om det innan jag har sett domen. Just nu är jag på resande fot, säger han till ST.
Efter en skatterevision av Kenneth Gustafssons bolag Projektpartner IN AB och Tema Projektering HB i slutet av 90-talet påfördes Kenneth Gustafsson nära en halv miljon i skatteskulder. Dessa är numera betalda, men samtidigt inleddes en brottsutredning, eftersom bokföringen var i stor oreda och flera märkliga avdrag och transaktioner hade påtalats.
Enligt åtalet har 380 000 kronor i intäkter mörkats i ett av bolagen, och båda bolagen skulle ha bekostat Kenneth Gustafssons privatkonsumtion.
Bland annat 19 inköp på systembolaget, 11 krognotor, greenfee på Barsebäcks golfbana och medlemsavgiften i Rotary. Sammanlagt rör det sig om 142 000 kronor i avdrag som skattemyndigheten slog ner på.
Tingsrätten tror att Gustafsson uppsåtligen fifflat med bokföring och transaktioner i syfte att vilseleda skattekontoret. Rätten utesluter inte heller att han valt att chansa på att inte bli kontrollerad.
Kenneth Gustafsson har en förtroendepost i Ljusta Aktivitet Centers styrelse. En organisation som årligen hanterar cirka 700 000 komunala skattekronor för att driva anläggningar samt utveckla företagande och boende i området.
LAC har genom åren mottagit flera miljoner i EU-bidrag. Senast förra året 84 000 kronor för en förstudie om bildandet av ett så kallat kluster för företag i Ljustaområdet. Ett projekt som Kenneth Gustafsson först utformade inom ramen för LAC, och sedan själv genomförde mot konsultarvode.
Något kluster blev det aldrig i Ljusta, men däremot skapades internetportalen och nätverket \"Marknadsplats Sundsvall Norra\". Där är ett tiotal företag medlemmar, och Kenneth Gustafsson intar en central roll.
I samband med rättegången för två veckor sedan sade Kenneth Gustafsson till ST att LAC:s styrelse och hans samarbetspartners i Marknadsplats Sundsvall Norra var informerade om brottsmisstankarna, och att många ändå uttryckt sitt förtroende för honom.Mer läsning

Annons