Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för det stora lyftet

/

Bron är gjuten och nu väntar det stora lyftet. När det kommer stängs motorvägen av i två veckor. — Det är inte okomplicerat att flytta 1 700 ton betong, säger NCC Constructions platschef, Lars Thor.

Annons
Den 14 augusti är det dags. Då rivs den gamla bron över Klökanvägen och den nya lanseras in. Ett avgörande moment i den pågående upprustningen av vägnätet i Birsta.
Rondellen på Norra vägen är redan i drift, även om den väntar på ny beläggning precis som Klökanvägen. Och sent i höst ska den nya avfarten från E4 till Norra vägen och den nya påfarten från Klökanvägen vara klara.
Då kommer trafiken till och från Birsta få ett helt nytt flöde, enligt planerna.
Förhoppningen är ju att alla trafikanter som kommer till Birsta söderifrån ska in här. Tanken är att det ska avlasta Timmervägen rätt ordentligt, säger Vägverkets projektledare, Mats Lögdahl.
Den nya bron började gjutas å plats i Birsta i mars. En koloss som krävt kilometervis med ställningsrör och enorma mängder betong för att ta form.
Konstruktionsarbetet har gått planenligt så här långt, enligt Lars Thor. Men det kritiska ögonblicket återstår.
Det är två moment i det här. Först ska bron flyttas upp på Klökanvägen, sedan ska den in under motorvägen. Inlanseringen beräknas ta tolv till tretton timmar. Då ligger bron på teflonbehandlade plåtar och dras av hydrauliska domkrafter, säger han.
Motorvägen ska vara farbar igen måndagen den 29 augusti. Under tiden arbetet pågår kommer E4-trafiken att ledas via Tunadal.

Mer läsning

Annons