Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för Torrsjö kraftstation

Miljödomstolen godkänner Arne Forsells, Njurunda, planer på att flytta kraftstationen i Torrsjö, Njurunda, 60 meter och att fördubbla elproduktionen.

Annons
I domen heter det att vattenverksamheten inte kommer att påverka naturtillståndet och inte orsaka några skador eller olägenheter av betydelse för allmänheten.
Den gamla kraftstationen rivs, en ny men med den gamla generatorn och turbinen byggs 60 meter uppströms. Tilloppstuben i trä ovan mark ersätts med en i plast under jord.
I domen ingår tillstånd för att rensa utloppet från Norr-Björken. Vid utloppet från Lilltjärn får rensningsmassor läggas upp. Grumlande arbeten får inte utföras 1 augusti - 31 oktober.
Arne Forsell har frivilligt avstått vatten till den tidigare gamla och uttorkade åfåran från Norr-Björken. Det ska enligt domen släppas minst 100 liter per sekund till den. Om tillrinningen är mindre får dock mindre vatten släppas där.
Arbetena beräknas komma i gång omgående. Investeringen beräknas gå på 3,3 miljoner. Årsproduktionen av el fördubblas till 850 000 kilowattimmar per år vilket räcker för upp emot 40 eluppvärmda villor.

Mer läsning

Annons