Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatet gör vägarna halare i framtiden

/
  • Växthuseffekten är inte längre något abstrakt. Pär Holmgren befann sig i Sundsvall i går för att föreläsa på Kulturmagasinet. Temat var

Halt väglag och kraftiga snöoväder längs norrlandskusten blir allt vanligare i framtiden. Det förutspår SVT:s chefsmeteorolog Pär Holmgren, som var på besök i Sundsvall i går.

Annons
Konsekvenserna av växthuseffekten blir allt mer påtagliga. 2004 och 2005 har varit svåra orkansäsonger och de 21 begynnelsebokstäverna för namngivning av de tropiska cyklonerna har tagit slut.
I ett perspektiv på hundra år kommer temperaturen att stiga mellan två och fem grader, säger Pär Holmgren.
Det kanske låter lite, men om man jämför dagens klimat och istidens skiljer det fem till tio grader.
Torka, missväxt, svält och översvämningar kommer att drabba befolkningen på många håll i världen. Även för Sveriges del räknar Pär Holmgren med att väderleken blir mer extrem än i dag. Värmeböljorna blir ännu varmare och regnvädren tenderar att bli skyfall med blixtar och dunder.
Vintrarna förändras också. Norrländska vintervägar kommer att bli en ovanlig syn. Risken är att temperaturen i stället kommer att pendla kring nollstrecket och ge halka.
Dessutom leder uppvärmningen av Bottenhavet till att det inte fryser lika ofta och länge. När det sedan blåser från havet ökar risken för kraftiga snöbyar längs kusten, säger Pär Holmgren.
Att slopa användningen av olja och kol och i stället satsa på sol, vind, vatten och vågkraft som energikällor är nödvändigt. Men även om det skulle bli ett totalstopp för fossila bränslen nu kommer klimateffekterna att fortsätta bli värre under de närmaste decennierna. Därefter kan vi se en förbättring, men det går inte att vrida klockan tillbaka. 1900-talets väder är ett minne blott.
Skulle vi å andra sidan inte göra någonting åt situationen kan uppvärmningen bli ett ännu större hot.
För våra barn, barnbarn och barnbarnsbarns skull måste vi ta det här på allvar redan nu, säger Pär Holmgren.


Mer läsning

Annons